Закрити

  Авторизація

Логін
Пароль
Запам'ятати на 2 тижні?

Забули пароль?
Якщо ви незареєстровані, пройдіть реєстрацію



Партнери
Опитування
Опитування

Чи корисний для Вас портал БудЕксперт?

Програма БудЕксперт
Програма БудЕксперт
БудЕксперт від 23.11.2013
Кредит на придбання нерухомості на вторинному ринку, металопластикові вікна та вхідні броньовані двері
БудЕксперт від 09.11.2013
Купівля житла у Львові, кредит на енергозбереження, тепла плівкова підлога
БудЕксперт від 26.10.2013
Програма іпотечного кредитування житла, сонячні колектори
БудЕксперт від 12.10.2013
Кредит під заставу майна, утеплення житла екологічно чистою фітоплитою з очерету
БудЕксперт від 28.09.2013
Обмеження готівкових розрахунків, теплоізоляція даху мінеральною ватою
БудЕксперт від 21.09.2013
Тепле житло на ринку нерухомості, конденсаційний газовий та твердопаливний котли
Дах - Покрівельні матеріали
Укладання металочерепиці, утеплення
Дах - дерев'яна конструкція
Обробка деревини, покрівельний пиріг
Цегла як будівельний матеріал
Виробництво, технічні характеристики
Ринок камінів
Паливо для камінів, обслуговування, дизайн
Металопластикові вікна
Виробництво, вибір, експлуатація
Бруківка
Виробництво, укладання, дизайн
Сонячні колектори
Принцип дії, монтаж, обслуговування
Як встановити басейн власноруч і лише за годину?
Встановлення та догляд
Двері – візитна картка помешкання
Встановлення та догляд
Утеплення будинку пінопластом
Експлуатація та догляд
Утеплення будівель
Утеплювальні матеріали, технології, види утеплювачів
Каналізація приватного будинку
Опис, вимоги, монтаж
Автоматичні гаражні ворота
Типи, конструкція, автоматика воріт
Електроінструменти
Дрилі, лобзики, болгарки, перфоратори, шуруповерти
Кахельна плитка
Перевірка якості, укладка, догляд
Розумний будинок
Проектування системи, управління, безпека
Фільтри для води
Види фільтрації, різновиди, виробники та ціна
Водовідведення та зберігання води
Труби, баки для води
Мансардні вікна
Конструкція, аксесуари, користування
Натяжні стелі
Види, монтаж, оздоблення, вартість та догляд
Вибір душової кабіни
Тип кабін, встановлення, догляд
Вибір каміна
Топки, облицювання, аксесуари, обслуговування
Останні новини
Останні новини
ТОП 20 новобудов 2019 року
06.11.2019р.

Названа двадцятка кращих новобудов 2019 року. За...

Свіжий номер газети "БудЕксперт" вже у продажу
22.10.2019р.

Всеукраїнську газету "БудЕксперт" можна придбати у...

Програма лояльності «FOVEO Partner» для майстрів, які утеплюють фасади будинків
11.10.2019р.

Утеплення будинків в Україні – питання надзвичайно...

Нова Олія для деревини VIDARON. Один виріб – багато можливостей
27.09.2019р.

Плануєте оновити простір навколо будинку разом з...

За 8 місяців 2019 р. зростання обсягів будівництва склало 21%
26.09.2019р.

Лідерами з будівництва стали Дніпропетровська,...

3317
20.05.2016р. |
Трапеза під відкритим небом

З початком весняно-літнього періоду дедалі більше людей віддають перевагу відпочинкові під відкритим небом. Хтось обирає затишне місце на природі, інші – влаштовують справжню трапезу на дачі або подвір’ї  заміського будинку. 

У країнах Європи для пікніків відведені найрізноманітніші місця. У Парижі місцевий ресторан «Pink Flamingo Pizza» обладнав майданчик близько проїзної частини, а в Таллінні − місцем відпочинку обрали колишню в’язницю. Громадяни Японії влаштовують пікніки на балконах багатоповерхових будинків. Як не парадоксально, але це дозволено законодавством Японії. Водночас в інших європейських країнах на місця відпочинку встановлено чіткі обмеження.

Сучасний ринок пропонує великий асортимент обладнання для приготування шашлику: різноманітні мангали, грилі, барбекю, а також садові печі.  

Місце для шашлику можна обладнати на подвір’ї заміського будинку, присадибній ділянці чи просто на природі. Все, що знадобиться, – це спеціальне приладдя, свіжі продукти і трішки авантюризму. Таке куховарство американці називають «барбекю», німці — «грилем», а ми — смаженням шашликів. Звичайно, смажити шашлики можна й над багаттям, нанизавши шматки м’яса на гілочки дерев. Проте знавці кажуть, що в такому випадку справжнім шашликом і не пахнутиме — для його приготування необхідне спеціальне обладнання.                                                                           

Мангал

Найпростішою конструкцією для приготування шашлику є мангал – металева коробка з ніжками. В мангалі теплова дія на продукт здійснюється збоку від стінок  й знизу.

Мангал не повинен бути надто глибоким, оптимальний варіант заглиблення – 15-20 см. Його конструкція має бути зроблена таким чином, щоб було легко встановити шампури, решітки, казан тощо.

Недоліком мангалу є те, що в ньому важко регулювати тягу, оскільки повітря надходить лише через отвори в нижній частині ємності для палива. Тому додаткове надходження повітря доводиться забезпечувати самостійно.

Зазвичай для приготування шашлику використовують прості чавунні мангали. Виняток становлять ковані мангали, які перш за все є елементом дизайну, особливо в саду  в стилі модерн.

Значних конструктивних відмінностей між грилем і барбекю фактично немає. Єдина різниця полягає в тому, що гриль укомплектовується кришкою, а в барбекю вона не передбачена. Традиційні форми гриля – глибока кругла пательня або "діжка", що забезпечують рівномірний термічний вплив на продукт зверху, з боків і знизу. У барбекю продукти обробляють теплом тільки знизу, тому за формою вони бувають різними.                                                               Основним конструктивним елементом як грилів, так і барбекю, є решітки. Верхні грати можна встановлювати на декількох різних рівнях. На них кладуть продукти, на нижні - паливо. Замість сітки для приготування страв використовують також і звичайні шампури та дерев'яні шпажки. На відміну від мангалів, у нижній і верхній частині корпусу гриля є отвори з кришками для регулювання надходження повітря. Деякі моделі грилів мають фіксований або відкидний столик, на якому зручно розміщувати все, необхідне для приготування їжі.

 

Довідка

Ціни на основне приладдя для шашлику. Мангали коштують від 93 до 120 гривень. Грилі та барбекю — від 18 гривень за одноразовий барбекю  і до 810 гривень - за гриль із нержавіючої сталі. Можна придбати, на бажання, лише решітки для шашликів - за 25 чи 28 гривень. Інколи грилі та барбекю можна побачити не тільки в магазинах, а й на ринку, у продавців, котрі торгують різним металево-господарським крамом. Тож про ціну можна домовлятись у кожному конкретному випадку.                                                                                                                                                  Для любителів максимального комфорту передбачені спеціальні набори для грилю: від найпростіших за 48-51 гривню, що складаються з кількох предметів, до великих наборів, що поміщаються у спеціальні фартухи — 102 гривні; а також валізи — 120 гривень та рюкзаки — 249 гривень.

 

Садові печі

Садові печі або міні-кухні – це стаціонарні конструкції, які зазвичай розміщують всередині альтанок.

Виготовляють садові печі з натурального каменю, якісного бетону або пінобетону − матеріалу, який має підвищену стійкість до високих температур і механічних навантажень.

Перевагою садових печей є те, що в них можна облаштувати спеціальну трубу для відведення диму. Сад-модерн прикрасять печі в стилі мінімалізму, без орнаментів і різноманітних форм, а от любителі затишку можуть розмістити в своєму саду справжню українську піч.

 

Садові барбекю

Складовою будь-якого барбекю є чавунна жаровня, яка складається з ємності для вугілля, розсікача, решіток і шампурів. Зверху розташована витяжна труба, під якою розміщений гриль. Продукти тут обробляють теплом лише знизу, тому вони можуть мати будь-яку форму. Деякі садові барбекю оснащені терморегуляторами ( на відміну від мангалів, у яких неможливо контролювати приплив повітря й температуру).

Положення решіток у стаціонарних барбекю можна регулювати: спочатку її опускають, а в міру приготування страви  піднімають (на відміну від мангала, де відстань між вугіллям регулювати неможливо). На верхні решітки, які, як правило, можна встановлювати на кількох різних рівнях, кладуть продукти, на нижні — паливо. Замість решіток для приготування страв використовують також і звичайні шампури, і дерев’яні шпажки. Наявність задньої стінки, з’єднаної з димоходом, забезпечує  барбекю захист від вітру, дощу, а також сприяє збереженню жару. Стаціонарні барбекю містять невеликий стіл і полички для тарілок; у декотрих є мийка. Кухонне приладдя (лопатки, щипці, щітки) можна розмістити на гачках, які також передбачені у стаціонарних барбекю.

Менш функціональним і дешевшим обладнанням є переносні барбекю. Вони малогабаритні й не потребують особливого догляду.

 

Найпростіший варіант барбекю:

Найпростіше стаціонарне барбекю можна зробити власноруч. Для цього будують однометрову спеціальну цегляну конструкцію у вигляді букви „П”. Всередині між двома паралельними стінками  (на відстані 20 см одна від одної) кріплять дві решітки. Нижня – призначена для  для вугілля, а верхня – для продуктів.

 

Місце для шашлику

Найчастіше місцем для пікніків обирають внутрішній двір, або ж територію поруч із входом у кухню.

Садові печі розташовують близько до будинку, чого не скажеш про мангали і барбекю. Для останніх найкраще відвести окрему територію, на певній відстані від альтанки або тераси. Не бажано облаштовувати місце для барбекю поруч із деревами та чагарниками, а також біля дерев’яної огорожі і легкозаймистих предметів.

Потрібно пам’ятати, що конструкція барбекю має органічно доповнювати вигляд саду, будинку й інших споруд. Якщо внутрішній двір обкладений цеглою чи каменем, то й барбекю має бути обгороджене цегляними стінками або каменем. 

Очевидно, що місце, відведене під барбекю, потрібно облаштувати на замощеній території, а не на газоні. Тому його краще вимостити тротуарною плиткою або дорожчими матеріалами. Це може бути і дощатий настил, просочений спеціальними речовинами від гниття, чи будівельний матеріал типу пластику.

Для даху над барбекю найкраще використовувати незаймисті покриття: залізо, шифер, черепицю – у жодному разі не солому, очерет, плівку тощо.

Таким чином , «харчоблок» може виглядати як «стихійне» місце з мангалом, переносним барбекю або ж з невеликим накриттям, яке легко перетворити на місце для приймання

сонячних ванн, для сидіння за столом.

Плануючи встановлення садового барбекю, не слід забувати і про комфорт. Сюди можна провести електрику, водовідведення та каналізацію. Зробити це на етапі облаштування прибудинкової території не надто складно, проте переваги – значні. Щодо розміщення, то барбекю слід облаштовувати якнайдалі від дороги і сусідніх ділянок. Варто також подбати і про захист від вітру

 

І на завершення пам’ятайте, що для того, аби спекти смачний шашлик, відстань між вугіллям та шампурами

має бути завтовшки у стандартну цеглу. Тільки тоді м’ясо підсмажуватиметься рівномірно й не буде сирим чи перепеченим. На Кавказі, на відміну від України, ніколи не чіпляють на шампур разом із м’ясом помідори та інші овочі – їх краще подавати до столу окремо.

 

Галина БАТЮСЬ

 

Тимур ЖИГАНОВ, регіональний менеджер торгової марки «GRILLY» в Україні:                                                                                                                     

– Розуміючи, що пікнік є однією з найпоширеніших форм відпочинку, нині на ринку представлено різноманітне обладнання для приготування шашлику:

широкий вибір мангалів, грилів, барбекю та чавунних казанків. Їхні форми та варіації є різними: від круглих та квадратних до спеціально обладнаних моделей на коліщатках із зручними решітками-підставками для додаткового приладдя. Мабуть, однією з основних складових для барбекю чи шашлику є шампури та решітки-гриль. Їхня комплектація та розміри різняться  залежно від кількості осіб, на яких розраховано приготування їжі.                                                                                                                                                    Зараз згідно з тенденціями приділяють особливу увагу аксесуарам для шашлику. Серед аксесуарів представлені текстильні вироби. Тим, хто любить мати необхідні речі завжди під рукою, пропонують спеціальні набори для пікніків.                                                                                                                                                  Уся продукція для пікніків призначена для того, щоб зробити відпочинок на природі комфортним, зручним та незабутнім.      

  Любомир КМІТЬ, директор кузні «Магніт»: 

– При виборі мангала не спокушайтеся на низьку ціну, адже співвідношення ціна/якість є важливим критерієм при виборі будь-якого продукту. Відповідно дешеві мангали слугують недовго, тому що виготовлені з матеріалу меншої товщини і з відхиленнями у самій конструкції. Ідеальна товщина металевого листа для ящика мангалу – 4–5 мм, прийнятною є не менше 3 мм. Кути відповідно мають бути добре приварені, аби не було щілин. Ці фактори досить суттєво впливають на довговічність мангалу. Найнижча ціна стаціонарного мангалу – 500 грн. Ми пропонуємо мангали на ніжках з кованими елементами, дашками, збірно-розбірні, а також універсальні мангали для приготування риби, барбекю. Гарантуємо високу якість продукції. 

 

 

Теги та ключові фрази
Міні-піч під відкритим небом
Більше статей за тегами
  • відпочинок
  • місце для відпочинку
  • приготування шашлику
  • мангали
  • грилі
  • барбекю
  • садові печі


Поділіться цією інформацією в соцмережах, дякуємо за популяризацію порталу:
Також Ви можете:

Додати до закладок Підписатись Версія для друку

Коментарів немає, будьте першими та розпочніть дискусію


   



KINOafisha.ua - фільми в кінотеатрах.  Шукай роботу на JOB.ukr.net. Музика на PLAY.ukr.net. Усі новини спорту на UKR.NET.

 

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Інші статті
27.11.2018р.

Выбор комфортного пола для дома

Приняв решение начать ремонт, возникает вопрос о напольном покрытии. Чаще всего останавливается выбор на самых распространенных вариантах: линолеум, керамика и ковровое покрытие. Так поступает большинство людей, и мало кто интересуется характеристикой покрытий и их свойствами. То есть человек останавливает свой выбор на том к чему привык. А ведь материал покрытия пола играет немаловажную роль, особенно в жилом помещении. Стоит учитывать не только его износоустойчивость, но и безопасность.

18.07.2017р.

Ламінат проти паркету. Хто кого?

Фахівці рекомендують робити ремонт в приміщенні за певним алгоритмом. Якщо дотримуватися правил, то укладання підлоги має стати одним із завершальних етапів. Отже, у вас буде достатньо часу, аби остаточно визначитися, якому покриттю віддати перевагу: ламінату чи паркету.

05.05.2017р.

Оновлення підлоги на терасі

Навесні та влітку на вихідні багато родин у повному складі виїжджають у заміські будиночки, щоб відпочити і приємно провести час під теплим сонячним промінням на лоні природи. У такі моменти тераса стає найпопулярнішим місцем: тут збираються усією родиною за столом, відпочивають, засмагають, смакують ароматною кавою або чаєм, зустрічають гостей і відзначають сімейні свята.

При використанні матеріалів посилання на www.budexpert.ua (для інтернет ресурсів з гіперпосиланням) обов'язкове.