Закрити

  Авторизація

Логін
Пароль
Запам'ятати на 2 тижні?

Забули пароль?
Якщо ви незареєстровані, пройдіть реєстрацію



Партнери

 




 
Програма БудЕксперт
Програма БудЕксперт
БудЕксперт від 23.11.2013
Кредит на придбання нерухомості на вторинному ринку, металопластикові вікна та вхідні броньовані двері
БудЕксперт від 09.11.2013
Купівля житла у Львові, кредит на енергозбереження, тепла плівкова підлога
БудЕксперт від 26.10.2013
Програма іпотечного кредитування житла, сонячні колектори
БудЕксперт від 12.10.2013
Кредит під заставу майна, утеплення житла екологічно чистою фітоплитою з очерету
БудЕксперт від 28.09.2013
Обмеження готівкових розрахунків, теплоізоляція даху мінеральною ватою
БудЕксперт від 21.09.2013
Тепле житло на ринку нерухомості, конденсаційний газовий та твердопаливний котли
Дах - Покрівельні матеріали
Укладання металочерепиці, утеплення
Дах - дерев'яна конструкція
Обробка деревини, покрівельний пиріг
Цегла як будівельний матеріал
Виробництво, технічні характеристики
Ринок камінів
Паливо для камінів, обслуговування, дизайн
Металопластикові вікна
Виробництво, вибір, експлуатація
Бруківка
Виробництво, укладання, дизайн
Сонячні колектори
Принцип дії, монтаж, обслуговування
Як встановити басейн власноруч і лише за годину?
Встановлення та догляд
Двері – візитна картка помешкання
Встановлення та догляд
Утеплення будинку пінопластом
Експлуатація та догляд
Утеплення будівель
Утеплювальні матеріали, технології, види утеплювачів
Каналізація приватного будинку
Опис, вимоги, монтаж
Автоматичні гаражні ворота
Типи, конструкція, автоматика воріт
Електроінструменти
Дрилі, лобзики, болгарки, перфоратори, шуруповерти
Кахельна плитка
Перевірка якості, укладка, догляд
Розумний будинок
Проектування системи, управління, безпека
Фільтри для води
Види фільтрації, різновиди, виробники та ціна
Водовідведення та зберігання води
Труби, баки для води
Мансардні вікна
Конструкція, аксесуари, користування
Натяжні стелі
Види, монтаж, оздоблення, вартість та догляд
Вибір душової кабіни
Тип кабін, встановлення, догляд
Вибір каміна
Топки, облицювання, аксесуари, обслуговування
Опитування
Опитування

Чи корисний для Вас портал БудЕксперт?

2814
24.07.2013р.
Податок на оренду житла платитимуть лише пенсіонери?
Податок на оренду житла платитимуть лише пенсіонери?
Депутати Київради порадували столичний ринок оренди житла пропозицією про новий податок. Поки це проект рішення, але він вже викликав  певний ажіотаж.

Експерти вважають, що пропозиція депутатів, поки Неузаконена, що не легалізує ринок оренди. Деякі аналітики побачили в рішенні Київради  наміри скласти, нарешті, список всіх орендодавців Києва.

Але учасники ринку вважають, що для реформування оренди нерухомості потрібно, для початку, навести лад у відносинах орендаря і  орендодавця.

Оренду житла в Києві хочуть "обкласти"

Київрада відзначився новим рішенням, яке поки не прийняли, бо засідання з даного питання не відбулося, але його прийняття - питання часу.  Йдеться про оподаткування оренди квартир. Депутати запропонували ввести мінімальну базову ставку оренди за квартиру - 7,53 гривень за квадратний  метр.

Помісячно або щорічно буде оплачуватися новий податок - поки невідомо. Виходить, що за гостинку площею 20 квадратних метрів потрібно  сплатити 150,6 грн х 15% (податок з доходу фізособи), що складе 22,59 грн.

Сума стане більше, якщо квартира знаходиться в історичному центрі Києва. У цьому випадку мінімальна ставка оренди буде в 1,25 рази більше -  тобто 9,41 гривень за кожен квадратний метр. За оренду квартири в будинку, який є об'єктом культурної спадщини, потрібно викласти  ще більшу суму, адже базова ставка підвищиться в 2 рази. Тобто кожен квадратний метр коштуватиме 15,06 гривень.

А якщо квартира здається під комерційну діяльність - ставка множиться в 3 рази. 22,59 гривень за кожен квадратний метро площі - з такої  суми обчислюється податок у такому випадку.

Податки податками ворожнечу

У Європі, США, країнах Азії свої податкові претензії до орендодавців. У кожній державі ставки податків на дохід від оренди різні. Причому  в деяких країнах, наприклад, у Німеччині, ця сума зменшується за рахунок вирахування податку на нерухомість, витрат на ремонт житла, комунальні  платежі. Нижче наведені суми податку в різних країнах.

Країна Ставка податку

Болгарія 10%

Німеччина 18-30%

Греція 5-10%

Єгипет 20%

Іспанія 18%

Італія 20% для нерезидентів (для резидентів - 13-43%)

Кіпр 0%, на прибуток від 19 500 євро - 20%

Латвія 15%

США 30% (для нерезидентів, які мають дохід з джерел в США)

Фінляндія 28%

Хорватія 10% при здачі житла туристам

Чорногорія 10%

Чехія 17%

За даними російського сайту нерухомості за кордоном prian . ru

У таблиці немає даних по Туреччині, тому що в цій країні власник не платить податок на прибуток від оренди, якщо він здає один об'єкт. Незалежно  від того, квартира це чи вілла. Але податок становить 0, 2% від зареєстрованої вартості житла, якщо здається в оренду кілька об'єктів нерухомості.

Якщо ви маєте дозвіл на проживання в Європі, то в Німеччині заплатите в межах від 14% до 48% від прибутку від оренди. Краще скористатися послугами  податкового консультанта, щоб грамотно зменшити податки.

Величина податку на доходи, отримані від здачі в оренду для нерезидентів в Німеччині дорівнює 14-18%, якщо нерухомість куплена на власні кошти,  і 8-14%, якщо нерухомість куплена повністю або частково в кредит.

Дохід від здачі в оренду у резидентів США включається в загальну податкову базу з податку на прибуток. У нерезидентів цей податок буде залежати  від того, чи отримано дохід від діяльності в Штатах. Якщо прибуток отримана в США, то сплата податку відбувається як у резидентів: він прямує  в казну США. Нерезидент має право віднімати витрати, пов'язані з житлом, що здаються в оренду, а також відсотки, що виплачуються за іпотеку, страховку.  З доходів, не пов'язаних з веденням діяльності в США, стягується 30% від загальної суми доходу.

У Росії один раз на рік резидент оплачує 13% від суми орендної річної плати. Для нерезидентів РФ такий податок становить 30% від суми річної  орендної плати.

Скарбницю податок не поповниш

Фахівці з нерухомості все частіше говорять, що їх ринок перебуває не просто в тіні, а в "ночі". І тільки 5-7% киян здають своє житло офіційно.  Планований київський податок на оренду, на думку учасників ринку, не зменшить тінізацію сектора нерухомості в Києві.

Деякі учасники ринку побачили в нововведенні приховану стратегію міської влади для складання реєстру орендодавців. Але як тільки  ринок оренди буде частково легалізований, ставки можуть значно підняти, кажуть експерти. І це можуть бути суми, що перевищують спочатку  пропоновані податки на оренду в десятки разів.

"Податки на оренду вводити потрібно, але поступово реформуючи дану систему, інакше ефекту не досягти", - сказав "Оглядачу" юрист одного з  агентств нерухомості. За його словами, реформи необхідно почати врегулюванням цивілізованих відносин між орендодавцем та орендарем,  як це роблять в Європі.

Права орендаря в багатьох європейських країнах захищені. Так, у тій же Німеччині, наприклад, власник квартири - орендодавець може відвідати  знімну квартиру не більше трьох разів на рік і тільки з усного або письмового дозволу орендаря. Плату за оренду можна підвищувати не більше  ніж на 20% протягом трьох років. Виселити орендаря можна, якщо це необхідно для особистого проживання власника квартири. Але для цього треба  завчасно повідомити орендаря: за 3 місяці, якщо він проживає в квартирі менше 5 років, за 6 місяців - якщо проживає 5 - 8 років, за 9 місяців  - Якщо проживає більше 8 років.

Якщо власник німецької квартири або будинку хоче продати своє житло, то він зобов'язаний спочатку запитати орендаря про його бажання купити об'єкт  за вказаною ціною. Продати житло іншій людині власник може, якщо орендар дасть письмову відмову, або не реагує на даний запит  протягом двох місяців. Порівняйте з нашими умовами для орендарів, щоб зрозуміти, як далекі ми від європейських умов і норм на ринку нерухомості.

На думку віце-президента української Асоціації професійних управляючих нерухомістю Анатолія Топала, встановлення мінімальної  орендної плати в Києві не призведе до висновку ринку оренди з тіні.

"Ні в одній країні світу не вдалося на 100%" обілити "ринок оренди нерухомості, - сказав" Оглядачу "Топал. - За офіційними даними податкової,  на 1 січня 2013 року в Києві налічується більше 36 тисяч громадян, які офіційно здають в оренду нерухоме майно. Від отриманих  в 2012 році доходів ними сплачено майже 200 млн гривень податку на доходи фізосіб, що на 52 млн гривень більше, ніж у 2011 році. З них більше 20 тисяч  - Квартири та кімнати. Але це офіційні дані ".

За даними операторів ринку, можна приблизно сказати, що в Києві здається в оренду не менше 50 тисяч квартир і кімнат, зазначив експерт.  У різні періоди року ця цифра може збільшитися вдвічі. Насправді, прорахувати обсяг ринку оренди неможливо.

"Є Податковий кодекс, в якому чітко прописаний механізм сплати податків з доходів, отриманих від оренди нерухомості, - сказав Топал. -  Є Цивільний кодекс, в якому чітко прописано, як я можу розпоряджатися своєю приватною власністю. Є порядок оцінки. До чого ця  спроба депутатів Київради? Ті, хто займається орендою, як постійним бізнесом, або справно платять податки, а таких меншість, або  глибоко законспіровані. Останніх навіть ОБХСС не міг виявити, в свій час. А в ОБХСС працювали більш грамотні люди, ніж у наш час ".

За словами віце-президента Асоціації, є категорія людей, яка піде платити. Це пенсіонери, які здають свою нерухомість, щоб  отримати, хоч якусь надбавку до мізерної пенсії. Багато пенсіонерів під страхом перевірок підуть платити пропоновані Київрадою податки.

Так, що від депутатського рішення знову постраждають найбільш незахищені верстви населення, сказав Топал.

Експерт вважає, що пропоновані податки за оренду з розрахунку мінімальної ставки - це пряма підстава під податкову поліцію. "Це збір бази  майбутніх платників, - підсумував аналітик. - Спочатку мінімальна ставка, через рік "середньо-віважена".

На думку юриста ЮФ "Ільяшев і Партнери" Миколи Алексюка, нововведення Київради, у разі його затвердження, навряд чи допоможе істотно  поповнити міську скарбницю, оскільки на сьогоднішній день лише невеликий відсоток орендодавців здають квартири офіційно, і, як наслідок, повинні  будуть сплачувати зазначений податок.

"Як показує практика, ефективних механізмів для визначення незаконних орендодавців не існує, а тому потенційний податок на  оренду квартир в більшості випадків не повинен відобразитися на орендній ціні ", - сказав" Оглядачу "Алексюк.


Джерело:ibud.ua



Теги та ключові фрази
пенсіонер офіційно здає в оренду квартиру, який податок треба платити якщо здаеш в оренду житло, 13% податок з оренди у Києві, www.budexpert.ua, хто робить в Іван-Франківську оцінку нерухомого та рухомого майна для цілей оподаткування
Більше новин за тегами


Поділіться цією інформацією в соцмережах, дякуємо за популяризацію порталу:
Також Ви можете:

Додати до закладок Підписатись Версія для друку






При використанні матеріалів посилання на www.budexpert.ua (для інтернет ресурсів з гіперпосиланням) обов'язкове.