Закрити

  Авторизація

Логін
Пароль
Запам'ятати на 2 тижні?

Забули пароль?
Якщо ви незареєстровані, пройдіть реєстрацію



Партнери

 




 
Програма БудЕксперт
Програма БудЕксперт
БудЕксперт від 23.11.2013
Кредит на придбання нерухомості на вторинному ринку, металопластикові вікна та вхідні броньовані двері
БудЕксперт від 09.11.2013
Купівля житла у Львові, кредит на енергозбереження, тепла плівкова підлога
БудЕксперт від 26.10.2013
Програма іпотечного кредитування житла, сонячні колектори
БудЕксперт від 12.10.2013
Кредит під заставу майна, утеплення житла екологічно чистою фітоплитою з очерету
БудЕксперт від 28.09.2013
Обмеження готівкових розрахунків, теплоізоляція даху мінеральною ватою
БудЕксперт від 21.09.2013
Тепле житло на ринку нерухомості, конденсаційний газовий та твердопаливний котли
Дах - Покрівельні матеріали
Укладання металочерепиці, утеплення
Дах - дерев'яна конструкція
Обробка деревини, покрівельний пиріг
Цегла як будівельний матеріал
Виробництво, технічні характеристики
Ринок камінів
Паливо для камінів, обслуговування, дизайн
Металопластикові вікна
Виробництво, вибір, експлуатація
Бруківка
Виробництво, укладання, дизайн
Сонячні колектори
Принцип дії, монтаж, обслуговування
Як встановити басейн власноруч і лише за годину?
Встановлення та догляд
Двері – візитна картка помешкання
Встановлення та догляд
Утеплення будинку пінопластом
Експлуатація та догляд
Утеплення будівель
Утеплювальні матеріали, технології, види утеплювачів
Каналізація приватного будинку
Опис, вимоги, монтаж
Автоматичні гаражні ворота
Типи, конструкція, автоматика воріт
Електроінструменти
Дрилі, лобзики, болгарки, перфоратори, шуруповерти
Кахельна плитка
Перевірка якості, укладка, догляд
Розумний будинок
Проектування системи, управління, безпека
Фільтри для води
Види фільтрації, різновиди, виробники та ціна
Водовідведення та зберігання води
Труби, баки для води
Мансардні вікна
Конструкція, аксесуари, користування
Натяжні стелі
Види, монтаж, оздоблення, вартість та догляд
Вибір душової кабіни
Тип кабін, встановлення, догляд
Вибір каміна
Топки, облицювання, аксесуари, обслуговування
Опитування
Опитування

Чи корисний для Вас портал БудЕксперт?

1915
03.04.2014р.
Сонячна енергетика залишається лідером серед поновлюваних джерел енергії

Незважаючи на те, що інвестування в сонячну енергетику за минулий рік скоротилося майже на 20%, обсяг ринку фактично збільшився на цілих  20%. Майкл Лібрайх (Michael Liebreich), засновник і голова Bloomberg New Energy Finance, сказав: «Остаточні цифри насправді не показові, адже  скорочення інвестицій в чисту енергетику викликане зниженням цін на сонячні установки, потужність яких у світі зросла на 20%, що становить  новий рекорд ».

Зниження вартості на сонячні модулі зіграло свою роль

Згідно останнім цифрам від NPD Solarbuzz, потужність великомасштабних фотоелектричних установок в 2013 році перевищила 26 ГВт, а щорічне зростання світового  попиту на фотогальваніка зріс до 36 ГВт. При цьому ринок великомасштабних сонячних установок складався з дахових проектів, більше 100  кВт і наземних фотоелектричних проектів.

Примітним є те, що Китай, навіть скоротивши інвестування чистої енергетики в 2013 році, інвестував понад $ 61300000000 в АЕ. При цьому  саме Китаю належить приблизно третина доданої протягом 2013 сонячної потужності. 60% від усіх великомасштабних проектів, які  реалізують Китай, США і Японія. У 2010 році цей показник становив менше 10%. За 2013 в Японії в розвиток сонячної енергетики вклали $ 35400000000,  що виявилося на 55% більше відповідних показників 2012 року. Цей інвестиційний ріст відбувся переважно за рахунок розвитку дрібномасштабних  сонячних установок. У США інвестиції в чисту енергетику скоротилися на 8,4% до 48,4 млрд. дол. США. Водночас, згідно з останнім звітом  NPD Solarbuzz «North America PV Markets Quarterly», нові сонячні установки в США досягли рекордних 4,2 ГВт в 2013 році, зробивши американський сонячний ринок,  що виріс на 15% в порівнянні з 2012 роком, лідером за межами Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

«Кожен останній квартал в США завершується новим квартальним рекордом з установки сонячних фотоелектричних потужностей, - зазначає  Майкл Баркер (Michael Barker), старший аналітик в NPD Solarbuzz. - Сонячне фотоелектричне виробництво в США в середньому характеризується більш 1  ГВт сонячних установок щоквартально ».

Протягом 2013 року на американському ринку домінували великомасштабні проекти, які складають більше 80% знову сонячних потужностей. Наземний  сегмент сонячних станцій, який включає основну частину встановлених сонячних фотоелектричних потужностей, досяг майже 3 ГВт в 2013  році, з яких 1 ГВт в четвертому кварталі, а встановлені потужності великих сонячних систем на дахах перевищили 500 МВт. Сегмент компактних  сонячних установок, що складається зі станцій на житлових і малих нежитлових дахах, виріс за 2013 на 10% і склав 700 МВт. Житловий сегмент становить  більше трьох чвертей попиту на компактні установки.

Сонячна енергетика залишається лідером серед поновлюваних джерел енергії

У 2013 році на сонячну енергетику було витрачено $ 114,7 млрд. Витрати на вітрову енергетику склали $ 80,3 млрд. Зберігання енергії і розумна мережа  залучили $ 34,6 млрд, біомаса і сектор видобутку енергії з відходів отримали $ 8 млрд інвестицій, що на 32% менше в порівнянні з 2012 роком. Частку сонячної  енергії збільшили також країни Латинської Америки - Бразилія, Чилі, Мексика і Уругвай, інвестиції в чисту енергетику кожній з яких склали  більше $ 1 млрд. У Бразилії інвестиції склали $ 3,4 млрд, велика частина яких була спрямована саме на сонячні системи. У Європі, Іспанії,  Франції та Німеччини інвестування сонячної енергетики значно скоротилося, тільки Великобританія майже досягла показників попереднього  року: в 2012 країна витратила $ 14,3 млрд, а в 2013 році - $ 13,1 млрд. При тому, що Великобританія не відрізняється високою сонячною активністю. Але навіть  незважаючи на цей природний факт, ця країна розвиває сонячну енергетику, як один з найбільш екологічних і доступних способів отримання  електроенергії, що особливо важливо для віддалених регіонів та домоволодінь.

Зниження інвестицій в сонячну енергетику в Європі, багато в чому, пов'язано із занепокоєнням інвесторів з приводу можливої ​​зміни державної  політики європейських країн у галузі відновлюваної енергетики. Уряди багатьох європейських країн проводять політику зниження витрат,  а також штучно скорочують розвиток ринку в тих регіонах, де частка ВДЕ вже досить висока (більше 20%) для оптимізації структури енергобалансу.  Крім того, під тиском великих енергокомпаній починають розглядатися питання про скасування так званого «вуглецевого податку»  на викиди в атмосферу вуглекислого газу. Що може спричинити за собою згортання або скорочення екологічних програм в т. ч. й у сфері ВДЕ,  яка, як відомо, сприяють позитивним змінам для навколишнього середовища. Незважаючи на зниження інвестицій в сонячну енергетику  торік, мета перед Євросоюзом залишається все тією ж - збільшення до 2020 року частки поновлюваних джерел в кінцевому споживанні енергії  до 20%, і планується збільшення їх частки до 27% до 2030 року. Причому деякі країни ставлять перед собою набагато більш високі цілі - до 49%.

Індія і Великобританія приєдналися до Німеччини, Китаю, США та Японії як країни, що збільшили свої сонячні потужності, розвиваючи великомасштабні  проекти в 2013 році.

NPD Solarbuzz передбачає, що тенденція в напрямку розвитку великомасштабних фотоелектричних проектів продовжиться в 2014 році і додасть  близько 75% нових сонячних потужностей цього сегмента.

Також відбувається і в Україні. Великомасштабні проекти є локомотивом галузі, а за ними йдуть і розвиваються інші напрямки -  як невеликі комерційні установки (наприклад, фотовольтаїчні системи на дахах фермерських господарств, приватних готелів і т.п. для забезпечення  своїх потреб), так і установки для приватних домоволодінь. Останні вже можуть продавати електроенергію за найвищим тарифом, вище,  ніж у великомасштабних станцій.

Україна в тренді

Потужність встановлених сонячних електростанцій в Україні за минулий рік фактично подвоїлася і нині становить 747 МВт. Зростання за рік склав  375 МВт, причому більша частина потужностей (275 МВт) була введена в першій половині року, що пов'язано з введенням з 1 червня жорсткіших правил місцевої  складової, у зв'язку, з чим багато девелоперів намагалися встигнути завершити свої проекти до цього терміну. При цьому з'являлися нові гравці в різних  регіонах країни, тривало інвестування в галузь великими європейськими компаніями. Так, ЄБРР виділив 5,4 млн євро на будівництво  сонячної електростанції в Одеській області (SunElectra, Ізраїль), 5,6 млн євро - у Вінницькій (Rengу Development). Всього ж за минулий рік на проекти з  розвитку альтернативної енергетики та енергоефективності в Україні ЄБРР було виділено 54 млн євро. Також в 2013 році австрійський девелопер  - компанія ActivSolar - привернула сотні мільйонів інвестицій, в основному кредитні кошти великих міжнародних банків, для реалізації  проектів в Одеській області. Показовими для України також є успішно реалізовані проекти установки дахових систем на комерційних  об'єктах: наприклад, мережа заправок WOG обладнала даху сонячними модулями для отримання електрики і продажу його за «зеленим»  тарифом.

З цікавих проектів цього, 2014 року, варто виділити підписаний нещодавно меморандум про будівництво в Чорнобильській зоні відчуження  італійської компаній Vipiemme Solar сонячної електростанції потужністю до 0,5 МВт. Є й інші проекти, загальна проектна потужність яких майже  в два рази перевищує потужність вже встановлених сонячних електростанцій.

Україна відреагувала на тенденцію зниження вартості сонячних батарей зниженням «зеленого» тарифу для сонячних електростанцій.  Так, для наземних електростанцій, які вводилися в експлуатацію після квітня 2013 року, коефіцієнт зеленого тарифу було знижено з 4,8-4,6 до  3,5-3,6, залежно від потужності, а для дахових і настінних станцій - з 4,4 до 3,7. Передбачено і подальше зниження тарифу в 2015, 2020 і 2025 роках  на 10%, 20% і 30% відповідно. Таке зменшення «зеленого» тарифу відповідає як європейської, так і загальносвітової тенденції зниження  вартості сонячних батарей. Видно, що з часом, і без того невеликий вплив сонячної енергетики на тарифи на електроенергію, буде  зменшуватися. Після вступу в силу дозволу для приватних господарств продавати електроенергію, вироблювану сонячними батареями по  зеленому тарифу, на ринку, крім великих девелоперів, очікуємо появу і невеликих, зокрема - фермерських господарств. Водночас,  активного впровадження приватними господарствами об'єктів альтернативної енергетики поки не відбувається - пов'язано це, в першу чергу, з технічними  проблемами підключення до мережі і невідпрацьованим механізмом при отриманні зеленого тарифу для цієї нової категорії енергогенеруючих установок  (Відповідні додаткові нормативні акти розглядаються НКРЕ та іншими регуляторами). Враховуючи пільги, надані державою,  природний потенціал, вже наявні і ще не реалізовані проекти, можна очікувати, що за відносними темпами введення потужностей Україна залишиться  одним з лідерів з розвитку сонячної енергетики в регіоні.


Джерело:ibud.ua

Теги та ключові фрази
www.budexpert.ua
Більше новин за тегами


Поділіться цією інформацією в соцмережах, дякуємо за популяризацію порталу:
Також Ви можете:

Додати до закладок Підписатись Версія для друку






При використанні матеріалів посилання на www.budexpert.ua (для інтернет ресурсів з гіперпосиланням) обов'язкове.