Закрити

  Авторизація

Логін
Пароль
Запам'ятати на 2 тижні?

Забули пароль?
Якщо ви незареєстровані, пройдіть реєстрацію



Партнери

 




 
Програма БудЕксперт
Програма БудЕксперт
БудЕксперт від 23.11.2013
Кредит на придбання нерухомості на вторинному ринку, металопластикові вікна та вхідні броньовані двері
БудЕксперт від 09.11.2013
Купівля житла у Львові, кредит на енергозбереження, тепла плівкова підлога
БудЕксперт від 26.10.2013
Програма іпотечного кредитування житла, сонячні колектори
БудЕксперт від 12.10.2013
Кредит під заставу майна, утеплення житла екологічно чистою фітоплитою з очерету
БудЕксперт від 28.09.2013
Обмеження готівкових розрахунків, теплоізоляція даху мінеральною ватою
БудЕксперт від 21.09.2013
Тепле житло на ринку нерухомості, конденсаційний газовий та твердопаливний котли
Дах - Покрівельні матеріали
Укладання металочерепиці, утеплення
Дах - дерев'яна конструкція
Обробка деревини, покрівельний пиріг
Цегла як будівельний матеріал
Виробництво, технічні характеристики
Ринок камінів
Паливо для камінів, обслуговування, дизайн
Металопластикові вікна
Виробництво, вибір, експлуатація
Бруківка
Виробництво, укладання, дизайн
Сонячні колектори
Принцип дії, монтаж, обслуговування
Як встановити басейн власноруч і лише за годину?
Встановлення та догляд
Двері – візитна картка помешкання
Встановлення та догляд
Утеплення будинку пінопластом
Експлуатація та догляд
Утеплення будівель
Утеплювальні матеріали, технології, види утеплювачів
Каналізація приватного будинку
Опис, вимоги, монтаж
Автоматичні гаражні ворота
Типи, конструкція, автоматика воріт
Електроінструменти
Дрилі, лобзики, болгарки, перфоратори, шуруповерти
Кахельна плитка
Перевірка якості, укладка, догляд
Розумний будинок
Проектування системи, управління, безпека
Фільтри для води
Види фільтрації, різновиди, виробники та ціна
Водовідведення та зберігання води
Труби, баки для води
Мансардні вікна
Конструкція, аксесуари, користування
Натяжні стелі
Види, монтаж, оздоблення, вартість та догляд
Вибір душової кабіни
Тип кабін, встановлення, догляд
Вибір каміна
Топки, облицювання, аксесуари, обслуговування
Опитування
Опитування

Чи корисний для Вас портал БудЕксперт?

2074
17.11.2015р.
Як утеплити багатоповерхівку: поради від експертів

Початок опалювального сезону та збільшення тарифів на опалення – привід задуматись про шляхи зменшення нарахувань. А це, за словами експертів з міського відділу супроводу ОСББ, можливо лише за умови скорочення споживання теплової енергії, що, своєю чергою, потребує впровадження в будинку дієвих заходів з енергозбереження.

Перше, що необхідно здійснити у будинку з центральним опаленням – налагодити подачу теплоносія в систему опалення будинку, залежно від фактичних погодних умов, тобто обладнати будинок автоматизованим індивідуальним тепловим пунктом (ІТП). Без реалізації цього заходу, жодної економії коштів від впровадження інших енергоощадних заходів може і не бути.

Наступним за важливістю заходом є термомодернізація будинку (заміна вікон, утеплення стін, горища, за потреби – і підвального перекриття). Однак, цей захід – досить коштовний, тож до його проведення слід ґрунтовно готуватися.

Відтак, насамперед наполегливо рекомендують зробити енергоаудит будівлі – такої собі дорожньої карти. Результатом його є формування переліку заходів щодо зниження енергоспоживання та, відповідно, витрат на енергоносії із зазначенням їхньої вартості та окупності. Зокрема, буде розраховано оптимальну товщину утеплювача.

Якщо енергоаудитом передбачено утеплення фасаду чи його не проводили, але заплановано утеплити будинок, експерти пропонують звернути увагу на такі факти.

Перш за все, усі роботи мають виконувати фірми або фізичні особи, які мають ліцензію, необхідні дозволи та досвід роботи.

 

Важливе питання – чим і як утеплювати?

Нинінайчастіше застосовують систему утеплення фасадів «мокрим» методом із застосуванням пінополістирольних плит (пінопласт) та мінеральної вати.

«Серед переваг пінопласту – те, що він не боїться вологи, з ним легко працювати і він має хороші теплоізоляційні показники. Але є і суттєві недоліки. Перше – це горючість. Через це застосовувати пінопласт вище 9-го поверху не дозволено та у багатоповерхових будинках при застосуванні як утеплювача пінополістирольних плит слід передбачати обрамлення віконних та дверних прорізів стін, а також суцільні пояси через кожні три поверхи, які виконані з негорючих теплоізоляційних матеріалів.

При використанні пінопласту необхідно застосовувати пінопласт груп горючості Г1 (низької горючості) чи Г2 (помірної горючості) та з високою щільністю, наприклад, ПСБ-C-25, де друге С означає самозатухаючий. Недобросовісні підрядники можуть використати дешевший пакувальний пінопласт меншої щільності та груп горючості Г3 (середньої горючості) чи Г4 (підвищеної горючості)», – зазначають у міському відділі супроводу ОСББ.

До переваг мінераловатних плит слід віднести стійкість до високих температур, хорошу паропроникність та звукоізоляцію. Основними недоліками цього утеплювача є те, що він важкий, гігроскопічний (тобто, згодом може набрати вологу), а також монтаж цієї системи утеплення потреує високої кваліфікації фахівців, а це, відповідно, означає вищу вартість.

Та не усі вироби з мінеральної вати негорючі: є також низка мінераловатних виробів, які мають групу горючості Г1 і Г2. Це пов’язано з тим, що зв’язуючим елементом між волокнами мінеральної вати виступають горючі полімерні матеріали, які підтримують процес горіння.

Необхідно зазначити, що згідно з ДБН В.2.6-31:2006, мінімально допустиме значення опору теплопередачі Rq min для зовнішніх стін є 3,3 м2·К/Вт, а отже, наприклад, для цегляної стіни, товщиною 52 см, необхідна мінімальна товщина мінеральної вати чи пінопласту становить 12 см, відповідно для панельної стіни, товщиною 30 см, – 14 см.

На сьогодні вартість утеплення фасаду вищезазначеним методом коливається від 300 до 600 грн/м2. «Звичайно, оплачуючи 300 грн/м2, не варто очікувати якісних матеріалів та дотримання технології. Утеплення, виконане з порушенням спеціальних технологічних вимог, може призвести до сумних наслідків: від зниження теплозахисних характеристик до швидкого руйнування теплоізоляції», – додають експерти.

Замінюючи вікна, необхідно знати, що згідно з ДБН В.2.6-31:2006, опір теплопередачі віконних конструкцій повинен бути не менше 0,75 м2·К/Вт: таке значення можуть забезпечити вікна з потрійним заскленням та енергозберігаючим склом.

Проте, як свідчитьпрактика, якісне виконання ремонту наявних дерев’яних віконних конструкцій з подальшим їхнім ущільненням, робить їх за теплозахисними властивостями не гіршими за нові металопластикові з однокамерним склопакетом, а в деяких випадках – навіть кращими.

Слід пам’ятати, що нові вікна практично герметичні, і у ДБН В.2.2-15-2005 зазначено, що у випадку встановлення вікон без кватирок і з герметичним притулом слід застосовувати провітрювачі. Забезпечити приплив повітря можна кількома способами:

придбати вікна, які дають змогу фіксувати раму вікна у 3-4 проміжних положеннях, а не тільки в положеннях «Зачинено» або «Відчинено»;

монтаж у наявні«герметичні» вікна спеціальних щілинних провітрювачів;

встановлення припливної-витяжної вентиляції або рекуператорів: останнє дає змогу до 80% зменшити тепловтрати на вентиляцію.

При утепленні стін можна зменшити тепловтрати, а отже – і кошти – на 25-30%, а при заміні вікон – до 30%. Зробивши йте, й інше, можна економити до 60% коштів на опаленні.

Як зазначила начальник відділу супроводу ОСББ Галина Когут, на сьогодні у Львові для ОСББ та ЖБК діють такі програми з енергозбереження:

міська програма «Теплий дім» – відшкодування 30% кредитних коштів, залучених ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, але не більше 100 тис. грн.;

державна програма пільгового кредитування – відшкодування 40% суми кредиту ОСББ, ЖБК, залученого для придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів.

Користуватися можна обома програмами водночас, що дає змогу на 50% покрити вартість утеплення фасаду та до 70% – заміну вікон. Скориставшись вищезазначеними програмами, витрати на утеплення фасаду можутьокупитися вже за 5-8 років. Термін окупності вікон буде дещо більшим – 15-20 років.

Станом на 15 листопада 2015 року, вже 5 львівських ОСББ, що скористалися пільговими кредитними Програмами на впровадження заходів з енергозбереження, отримали відшкодування частини кредитних коштів від Львівської міської ради, сумою майже 250 тис.грн. Ще 4 багатоповерхівки ОСББ та два ЖБК після завершення робіт із термомодернізації своїх будинків, до кінця року отримають належну компенсацію кредитних коштів від міської ради.

 

http://www.lviv.tv/vazhliva-novina/yak-utepliti-bagatopoverxivku-poradi-vid-ekspertiv/

 

Теги та ключові фрази

Більше новин за тегами
  • заходи з енергозбереження
  • центральне опалення
  • мокрий метод


Поділіться цією інформацією в соцмережах, дякуємо за популяризацію порталу:
Також Ви можете:

Додати до закладок Підписатись Версія для друку






При використанні матеріалів посилання на www.budexpert.ua (для інтернет ресурсів з гіперпосиланням) обов'язкове.