Закрити

  Авторизація

Логін
Пароль
Запам'ятати на 2 тижні?

Забули пароль?
Якщо ви незареєстровані, пройдіть реєстрацію



Партнери

 




 
Програма БудЕксперт
Програма БудЕксперт
БудЕксперт від 23.11.2013
Кредит на придбання нерухомості на вторинному ринку, металопластикові вікна та вхідні броньовані двері
БудЕксперт від 09.11.2013
Купівля житла у Львові, кредит на енергозбереження, тепла плівкова підлога
БудЕксперт від 26.10.2013
Програма іпотечного кредитування житла, сонячні колектори
БудЕксперт від 12.10.2013
Кредит під заставу майна, утеплення житла екологічно чистою фітоплитою з очерету
БудЕксперт від 28.09.2013
Обмеження готівкових розрахунків, теплоізоляція даху мінеральною ватою
БудЕксперт від 21.09.2013
Тепле житло на ринку нерухомості, конденсаційний газовий та твердопаливний котли
Дах - Покрівельні матеріали
Укладання металочерепиці, утеплення
Дах - дерев'яна конструкція
Обробка деревини, покрівельний пиріг
Цегла як будівельний матеріал
Виробництво, технічні характеристики
Ринок камінів
Паливо для камінів, обслуговування, дизайн
Металопластикові вікна
Виробництво, вибір, експлуатація
Бруківка
Виробництво, укладання, дизайн
Сонячні колектори
Принцип дії, монтаж, обслуговування
Як встановити басейн власноруч і лише за годину?
Встановлення та догляд
Двері – візитна картка помешкання
Встановлення та догляд
Утеплення будинку пінопластом
Експлуатація та догляд
Утеплення будівель
Утеплювальні матеріали, технології, види утеплювачів
Каналізація приватного будинку
Опис, вимоги, монтаж
Автоматичні гаражні ворота
Типи, конструкція, автоматика воріт
Електроінструменти
Дрилі, лобзики, болгарки, перфоратори, шуруповерти
Кахельна плитка
Перевірка якості, укладка, догляд
Розумний будинок
Проектування системи, управління, безпека
Фільтри для води
Види фільтрації, різновиди, виробники та ціна
Водовідведення та зберігання води
Труби, баки для води
Мансардні вікна
Конструкція, аксесуари, користування
Натяжні стелі
Види, монтаж, оздоблення, вартість та догляд
Вибір душової кабіни
Тип кабін, встановлення, догляд
Вибір каміна
Топки, облицювання, аксесуари, обслуговування
Опитування
Опитування

Чи корисний для Вас портал БудЕксперт?

2909
21.03.2016р.
СОНЯЧНА ЕЛЕКТРОСТАНЦІЯ НА ЛЬВІВЩИНІ: В ЧОМУ КОРИСТЬ ДЛЯ МІСЦЕВИХ МЕШКАНЦІВ

Єдина потужна у Західній Україні сонячна електростанція працює на Львівщині у селі Ралівка Самбірського району. Почали її будівництво у 2012 році. Це не лише альтернативне джерело енергетики, від такого підприємства має зиск громада.

Сонячна станція розташовується на понад 20-b гектарах землі, яка не придатна для сільськогосподарського виробництва. До того ж, цю ділянку час від часу водами підтоплює річка Дністер. У 2012 році громада села дозволила будівництво сонячної станції, віддавши в оренду на 49 років земельну ділянку. Хоча на початках людям довелось пояснювати про ефективність сонячної станції, про те, що вона цілком екологічно безпечна. Станція складається з 20 тисяч сонячних панелей найкращої якості. Технологія сонячної електростанції дуже проста – панелі з фотоелементами перетворюють енергію сонця у постійний струм, який інвертор (силовий генератор змінного струму) трансформує на змінний і передає в єдину енергосистему.

«Тут подається напруга в інвертор від сонячної батареї, де вони послідовно з’єднані між собою. З інвертора трансформується у змінну енергію. Трансформаторна підстанція формує 0,4 кілоВольта у 10 кілоВольт. Кабельною лінією з підстанції струм йде на трансформаторну підстанцію ТП -5 Львівської залізниці, звідти – на енергоринок», – каже Тарас Федак, заступник директора з розвитку підприємства «Самбірська сонячна станція».

Чим більше сонця, тим більше виробляється електроенергії. До того ж, фахівці експериментують, зокрема, з кутом нахилу сонячних батарей, щоб домогтися оптимальної їхньої роботи.

«За минулий рік ми виробили 4, 5 мільйона кіловат годин. Цього року удвічі  збільшили потужності. За 2 місяці цього року, січень-лютий, виробили приблизно 350 тисяч кіловат годин», – говорить Юрій Бучко, юрист підприємства «Самбірська сонячна станція».

Увесь Самбірський район, утому числі і місто Самбір, у рік споживає 120 мільйонів кіловат електроенергії. Щоб ця місцевість отримувала повністю електроенергію з альтернативного джерела, потрібно було б більше десяти сонячних станцій. Будівництво досить дороге. У «Самбірську сонячну станцію» вкладено 10 мільйонів євроінвестицій. Спершу залучили кошти українського підприємця і чеського інвестора. На сьогодні головний інвестор – сім’я Козицьких з Львівщини.

Щомісяця у місцевий бюджет Самбірського району надходить 80 тисяч гривень від «Самбірської сонячної станції». А Ралівська сільська рада отримує до 350 тисяч гривень за оренду землі. Для порівняння, бюджет сільради, а це три села і один хутір, де проживає приблизно 8 тисяч людей, становить у рік один мільйон сто тисяч гривень. З них 35% – кошти від сонячної станції. А ще на ній працює 35 людей. Підприємство спонсорує і різні заходи у селі,  – розповідає сільський голова Ралівської сільради Тарас Андрейко.

«Якщо б не було цієї сонячної станції, нам би грошей вистачило лише на утримання апарату сільради. На інші цілі ми б не мали коштів. Ці гроші виручають, бо можемо щось зробити. Плануємо облаштувати цього року роздягальні біля стадіону, відремонтувати школу, поліклініку», – зауважив сільський голова.

Однак далеко не всі селяни знають, на що саме скеровуються гроші, отримані з оренди землі. У селі не облаштовані автобусні зупинки, немає тротуарних доріжок, сходи у сільську раду оббиті та й саме приміщення потребує ремонту. Сільська молодь мріє про гарний стадіон,  бо в селі є три футбольні команди.

«Є стадіон, але він не облаштований. З одного боку є поламані місця для сидіння, з іншого – немає. Треба нам прийти у сільраду і таки домогтись, щоб це було зроблено», – говорить мешканець села Володимир.

Аби станція окупилась, потрібно щонайменше 10 років, адже доводиться віддавати банківський кредит. Жодних пільгових кредитів для виробництва альтернативної енергії немає.

Нині власники приватних будинків можуть виробляти і продавати сонячну електроенергію. Чимало людей встановили сонячні станції на дахах своїх хат. В Україні торік налічувалось 244 малі сонячні станції у приватних будинках.

Опублікував Ігор Саджениця

http://tvoemisto.tv/news/sonyachna_elektrostantsiya_na_lvivshchyni_v_chomu_koryst_dlya_mistsevyh_meshkantsiv_76953.html#sthash.plyhNtTj.WrPLdHP8.dpuf

Теги та ключові фрази

Більше новин за тегами


Поділіться цією інформацією в соцмережах, дякуємо за популяризацію порталу:
Також Ви можете:

Додати до закладок Підписатись Версія для друку






При використанні матеріалів посилання на www.budexpert.ua (для інтернет ресурсів з гіперпосиланням) обов'язкове.