Закрити

  Авторизація

Логін
Пароль
Запам'ятати на 2 тижні?

Забули пароль?
Якщо ви незареєстровані, пройдіть реєстрацію



Партнери

 




 
Програма БудЕксперт
Програма БудЕксперт
БудЕксперт від 23.11.2013
Кредит на придбання нерухомості на вторинному ринку, металопластикові вікна та вхідні броньовані двері
БудЕксперт від 09.11.2013
Купівля житла у Львові, кредит на енергозбереження, тепла плівкова підлога
БудЕксперт від 26.10.2013
Програма іпотечного кредитування житла, сонячні колектори
БудЕксперт від 12.10.2013
Кредит під заставу майна, утеплення житла екологічно чистою фітоплитою з очерету
БудЕксперт від 28.09.2013
Обмеження готівкових розрахунків, теплоізоляція даху мінеральною ватою
БудЕксперт від 21.09.2013
Тепле житло на ринку нерухомості, конденсаційний газовий та твердопаливний котли
Дах - Покрівельні матеріали
Укладання металочерепиці, утеплення
Дах - дерев'яна конструкція
Обробка деревини, покрівельний пиріг
Цегла як будівельний матеріал
Виробництво, технічні характеристики
Ринок камінів
Паливо для камінів, обслуговування, дизайн
Металопластикові вікна
Виробництво, вибір, експлуатація
Бруківка
Виробництво, укладання, дизайн
Сонячні колектори
Принцип дії, монтаж, обслуговування
Як встановити басейн власноруч і лише за годину?
Встановлення та догляд
Двері – візитна картка помешкання
Встановлення та догляд
Утеплення будинку пінопластом
Експлуатація та догляд
Утеплення будівель
Утеплювальні матеріали, технології, види утеплювачів
Каналізація приватного будинку
Опис, вимоги, монтаж
Автоматичні гаражні ворота
Типи, конструкція, автоматика воріт
Електроінструменти
Дрилі, лобзики, болгарки, перфоратори, шуруповерти
Кахельна плитка
Перевірка якості, укладка, догляд
Розумний будинок
Проектування системи, управління, безпека
Фільтри для води
Види фільтрації, різновиди, виробники та ціна
Водовідведення та зберігання води
Труби, баки для води
Мансардні вікна
Конструкція, аксесуари, користування
Натяжні стелі
Види, монтаж, оздоблення, вартість та догляд
Вибір душової кабіни
Тип кабін, встановлення, догляд
Вибір каміна
Топки, облицювання, аксесуари, обслуговування
Опитування
Опитування

Чи корисний для Вас портал БудЕксперт?

8996
06.07.2017р.
Жовква впевнено демонструє свої енергоефективні досягнення

Днями, 4 липня 2017 року, у  м. Жовква відбувся тематичний семінар «Досвід Жовкви в реалізації проектів з теплопостачання та термомодернізації будівель», проведений у рамках програми ЄС «Угода мерів – Демонстраційні проекти».

 Міський голова  Жовкви Петро Вихопень розповів учасникам заходу про те, що місто приєдналося до «Угоди мерів щодо клімату та енергії» у грудні 2012 року, а вже у 2014 році стало одним із міст, яке отримало грант Євросоюзу на модернізацію комунальної котельні, реконструкцію дитячого садочка, заміну 1,5 км тепломереж та створення восьми індивідуальних теплових пунктів у багатоквартирних будинках. У рамках  угоди за три роки у Жовкву буде залучено близько 1 млн. євро Європейського Союзу», а це можливість  зекономити 6,5 млн гривень на електроенергії.  До того, Жовква нині має один із найдешевших тарифів на теплопостачання з усіх міст у Львівській області.


 

На сьогодні у  рамках реалізації першого етапу програми у переобладнаній та переоснащеній котельні м. Жовкви по вул.. Героїв УПА вже встановлено два потужних твердопаливних котли виробництва Житомирського заводу, які  працюють на відходах деревини(тирса, щепа, пелети) та обігрівають  12 житлових будинків і 13 бюджетних установ», – розповів директор «Жовкватеплоенерго» Роман Курнат.


 

«У місті також замінено 1,5 км  теплотрас, де використано сучасні теплоізольовані труби та обладнання, завдяки яким місто на 50 років забуде про ремонти та розкопані дороги. Окрім того, інстальовано вісім індивідуальних теплових пунктів у багатоквартирних будинках містян, що дасть змогу регулювати постачання тепла  у помешкання  за умови економії енергоресурсів та досягнення комфортної температури.  Кожен такий теплопункт в опалювальний період обслуговуватиме один добре підготовлений оператор», – повідомив технічний консультант Жовківської міської ради Євген Лака..

Кипить робота з комплексної термомодернізації будівлі дитячого садочка №2, яку мають завершити вже до першого серпня.   Так, на сьогодні повністю замінено старий дах з шиферу на сучасний з металопрофілю,  систему водопостачання та каналізації, встановлено герметичні вікна, систему вентиляції та проводяться роботи з утеплення фасаду будівлі з використанням мінераловатної теплоізоляції. На черзі – гідроізоляція та утеплення цоколя й горищного перекриття. Енергоаудит обіцяє економію енергоносіїв до 50 тисяч гривень в рік.


 

Коштом Євросоюзу у Жовківській середній школі №3 обладнано навчальний клас, де учні вивчають фізику. На стінах інформаційні плакати про те, як економити воду та газ, як отримати  енергію з природних джерел. У класі замінили вікна, меблі та встановили мультимедійну дошку, придбали ноутбуки, проектор.  Енергією клас забезпечує сонячна батарея, встановлена на південному боці школи.  У кабінеті є спеціальний стенд, який показує, скільки енергії споживає кожна лампочка. Тож учні мають нагоду не лише вчитися економити електроенергію, але й вивчати фізику.


 

 Мер Жовкви Петро Вихопень зауважив, що кожен крок у реалізації та виконанні робіт у рамаках проекту контролюють  європейські експерти.  Адже, як свідчить досвід, у нас просто немає фахівців з енергоощадності, тому при виконанні робіт трапляються різні казуси. 2017 рік – останній із трьох, на який розрахований проект, та найбільш плідний, адже відбудеться безпосереднє завершення передбачених проектом планів та задумів.

Керівник команди підтримки програми «CoM-DeP» Ян Ваандерс підтвердив, що «у рамках наших проектів ми працюємо тільки з європейськими стандартами. Витрачати кошти на енергоносії – це марна та збиткова справа». Він також вважає,  що заощаджені гроші керівництво міста може використати  на ремонт доріг, переробку сміття та розвиток інфраструктури. Ян Ваандерс  також поділився інформацією щодо умов участі міст у програм ЄС «Угода мерів» та можливостей отримати кошти від ЄС. На його думку, це  досить прозора схема. Незалежні експерти оцінюють заявки за стандартною формою, ставлять бали за кожен  пункт, і ніхто не може вплинути на їхнє рішення. З тих проектів, які подавалися на конкурс  у 2014 році, 11 будуть реалізовані в Україні, два з яких  – у Жовкві/

Нагадаємо, що  проект «Реалізація першого етапу модернізації комунальної котельні та району, що нею опалюється» впроваджується у межах програми «Демонстраційні Проекти – Угода Мерів» завдяки коштам Європейського Союзу. Загальний бюджет проекту 860 тис. євро, з яких 688 тис. євро – це кошти Європейського Союзу, 172 тис. євро – Жовківської міської ради.

Відтак, у Жовкві не думають зупинятися на досягнутому. Вже  упродовж наступних років заплановано встановити  сонячні батареї  й утеплити кілька житлових будинків.

А тим часом жовківчани охоче діляться набутим досвідом на шляху до енергоефективності та енергоощадності,  який гідний наслідування у кожному населеному пункті України.

Довідкова інформація

Програму Угода мерів було започатковано для невеликих міст та селищ для впровадження планів дій зі сталого енергетичного розвитку, спрямованого на підвищення енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії . Так, в Україні ЄС буде профінансовано 11 таких проектів, два з яких реалізуються у Жовкві. Кошти, які виділяє ЄС на проект, становлять 80% від загальної вартості проекту, а 20% для реалізації проекту має надати місцевий бюджет.

Жовква – єдине місто в Україні та в країнах Східної Європи, якому вдалося стати учасником одразу 2-х демонстраційних проектів (як головний заявник - самостійно, та як партнер з м. Самбір і Фондом Східна Європа), які реалізують підписанти Угоди мерів. У рамках цих проектів в місті буде встановлено три сучасні біопаливні котли та інше необхідне супутнє обладнання в котельнях, замінено 1 544 м теплотрас, інстальовано 8 індивідуальних теплових пунктів та проведено комплексну термомодернізацію дитячого садка № 2.

Очікувана економія після впровадження обох проектів складе 10 812 МВт∙год енергії та 2 379 тонн СО2. Цієї кількості енергії вистачить для приготування 500 тисяч чашоккави, а для перевезення такої кількості вуглецю необхідно 40 залізничних вагонів.

Людмила ДЕМЧУК

Львів– Жовква

 

 

Теги та ключові фрази

Більше новин за тегами


Поділіться цією інформацією в соцмережах, дякуємо за популяризацію порталу:
Також Ви можете:

Додати до закладок Підписатись Версія для друку






При використанні матеріалів посилання на www.budexpert.ua (для інтернет ресурсів з гіперпосиланням) обов'язкове.