Закрити

  Авторизація

Логін
Пароль
Запам'ятати на 2 тижні?

Забули пароль?
Якщо ви незареєстровані, пройдіть реєстрацію



Партнери

 




 
Програма БудЕксперт
Програма БудЕксперт
БудЕксперт від 23.11.2013
Кредит на придбання нерухомості на вторинному ринку, металопластикові вікна та вхідні броньовані двері
БудЕксперт від 09.11.2013
Купівля житла у Львові, кредит на енергозбереження, тепла плівкова підлога
БудЕксперт від 26.10.2013
Програма іпотечного кредитування житла, сонячні колектори
БудЕксперт від 12.10.2013
Кредит під заставу майна, утеплення житла екологічно чистою фітоплитою з очерету
БудЕксперт від 28.09.2013
Обмеження готівкових розрахунків, теплоізоляція даху мінеральною ватою
БудЕксперт від 21.09.2013
Тепле житло на ринку нерухомості, конденсаційний газовий та твердопаливний котли
Дах - Покрівельні матеріали
Укладання металочерепиці, утеплення
Дах - дерев'яна конструкція
Обробка деревини, покрівельний пиріг
Цегла як будівельний матеріал
Виробництво, технічні характеристики
Ринок камінів
Паливо для камінів, обслуговування, дизайн
Металопластикові вікна
Виробництво, вибір, експлуатація
Бруківка
Виробництво, укладання, дизайн
Сонячні колектори
Принцип дії, монтаж, обслуговування
Як встановити басейн власноруч і лише за годину?
Встановлення та догляд
Двері – візитна картка помешкання
Встановлення та догляд
Утеплення будинку пінопластом
Експлуатація та догляд
Утеплення будівель
Утеплювальні матеріали, технології, види утеплювачів
Каналізація приватного будинку
Опис, вимоги, монтаж
Автоматичні гаражні ворота
Типи, конструкція, автоматика воріт
Електроінструменти
Дрилі, лобзики, болгарки, перфоратори, шуруповерти
Кахельна плитка
Перевірка якості, укладка, догляд
Розумний будинок
Проектування системи, управління, безпека
Фільтри для води
Види фільтрації, різновиди, виробники та ціна
Водовідведення та зберігання води
Труби, баки для води
Мансардні вікна
Конструкція, аксесуари, користування
Натяжні стелі
Види, монтаж, оздоблення, вартість та догляд
Вибір душової кабіни
Тип кабін, встановлення, догляд
Вибір каміна
Топки, облицювання, аксесуари, обслуговування
Опитування
Опитування

Чи корисний для Вас портал БудЕксперт?

2263
06.06.2018р.
Європейська ініціатива у столиці Буковини

Європейська ініціатива у столиці Буковини 

Традиційний щорічний тиждень сталої енергії, який в Україні проводиться вже увосьме, третього червня стартував у Чернівцях.  І це не випадково, адже, за словами Олексія Каспрука, мера  Чернівців, місто приєдналося до європейської ініціативи, спрямованої на підвищення енергетичної безпеки та необхідності економії електроенергії, ще у 2014 році, чому передувала велика клопітка робота.

Чернівецький міський голова,зокрема, згадує: «Починалося все з того, що коли ми спробували отримати додаткові кошти на термомодернізацію будівель громадської сфери (школи, садочки, медичні заклади  тощо), то колеги з інших міст не розуміли для чого і чому, адже усі витрати на енергоносії оплачував державний бюджет. Але вже тоді було очевидно, що задекларована реформа децентралізації призведе до того, що є міська школа, значить усі видатки несе місцевий бюджет. Тоді ми розпочали важку роботу, пройшли довгий тривалий шлях, до речі, одними з перших в Україні: підготовку документації, розробку робочих проектів тощо. Сьогодні ми приступили до реальної фізичної реалізації цього проекту з колегами з Європейського союзу, керівниками фондів, які фінансують ці проекти. І  ми бачимо результати від цієї співпраці: у Чернівцях вже термомодернізовано не один заклад. Місто вже почало економити на енергоносіях  і зменшувати тим самим шкідливі викиди у навколишнє середовище».

А урочиста церемонія відкриття тижня сталої енергії відбулася на площі Центральній перед міською радою. Захід відкрили  голова Групи підтримки України Європейської комісії Пітер Вагнер та мер Чернівців Олексій Каспрук.  

Пітер Вагнер у своєму виступі, зокрема, відзначив: «Європейський тиждень сталої енергії відзначається по цілій Європі, щоб привернути увагу до необхідності економії енергії на місцевому рівні. Це особливо важливо в Україні, оскільки доводиться підвищити енергетичну безпеку держави за рахунок зменшення споживання газу. Окрім того, проекти з енергоефективності стимулюють місцеву економіку та створюють нові робочі місця».

"З часу приєднання Чернівців до ініціативи Європейського Союзу місто при прийнятті будь-яких рішень орієнтується на принципи сталого розвитку. Іншими словами, ми враховуємо економічні, соціальні й екологічні потреби як сучасних, так і майбутніх поколінь. У межах розробленого Плану дій сталого енергетичного розвитку міста ми впроваджуємо енергоефективні заходи у 5-ти секторах - муніципальні і житлові будівлі, вуличне освітлення, громадський транспорт та комунальні підриємства - і вже зменшили кількість викидів СО2 на 43% в обсягу, запланованого до 2020 року", - зазначив мер Чернівців Олексій Каспрук.

У дворику Чернівецької мерії відбувся відкритий діалог представвників Євросоюзу, мерії, посадовців з міністерств. та журналістів.  

Ключовою подією заходу стало підписання Угоди мерів з 14-ма українськими містами і громадами з 5-ти областей України. Зокрема:.

Вінницька область: Хмільник, Ладижин, Немирівська ОТГ, Северинівка, Томашпіль;

Чернівецька область: Новодністровськ, Вашківці, Волоківська ОТГ;

Івано-Франківська область: Печеніжин;

Тернопільська область: Шумськ, Заводська ОТГ;

Закарпатська область: Ужгород, Іршава, Перечинська ОТГ.

Усі міста-підписанти Угоди мерів зобов'язалися скоротити викиди вуглецю, підвищити енергоефективність та покращити якість проживання мешканців у своїх містах.

Шість міст отримали гранти на реалізацію енергоефективних проектів за окремою програмою "Угода мерів - Демонстраційні проекти".
Після церемонії підписання представники ЄС офіційно оголосили старт програми «Угода мерів – Демонстраційні проекти» у 6-ти українських містах і громадах – підписантах Угоди мерів: Чернівцях, Дубно Рівненської області, Гнівані Вінницької області, Миргороді Полтавської області, Сумах і Українці Київської області. Програма надає кошти на реалізацію енергоефективних проектів. Так, у м. Дубно запланована комплексна термомодернізація 2 дитячих садків та встановлення твердопаливних котелень у 2 школах. У Чернівцяхмодернізація системи вуличного освітлення та встановлення сонячних панелей.

Учасники події також відзначили важливість Фонду енергоефективності  спільної ініціативи уряду України, Європейського Союзу та уряду Німеччини. Цей фінансовий інструмент створено для підвищення рівня енергоефективності та енергозбереження у житловому секторі. За прогнозами, після запуску восени 2018 року він надаватиме об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) до 50% компенсації на утеплення будинків. На усе це ЄС планує виділити більше 100 млн євро.

 Йоханнес  Баур, керівник напрямку «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище» Представництва ЄС в Україні, зокрема, підкреслив:

«Ми переконані, що Фонд енергоефективності та його програми допоможуть великій кількості українців підвищити енергоефективність своїх помешкань. Відтак вони будуть менше платити за опалення і електроенергію, а житло стане більш комфортним для проживання». 

У рамках Тижня сталої енергії учернівецькому ПРАТ «Гравітон», яку вважають точкою росту промислового виробництва у м. Чернівці, запустили новий цех, де вироблятимуть кабельну продукцію та електронні компоненти для автомобільної промисловості, використовуючи сучасні енергоефективні технології та відновлювальну енергію, зокрема на даху будівлі вже  інстальовано сонячні колектори та потужну притічно-витяжну вентиляцію. Завдяки цьому проекту працевлаштовано 800 осіб.

Після підписання Угоди мерів гості та учасники заходу мали можливість взяти участь у різних заходах, організованих спеціально до Тижня сталої енергії у різних локаціях центру Чернівців, серед яких: презентація проектів «Угода мерів – Схід» та «Угода мерів – Демонстраційні проекти», виставка енергоефективного обладнання, технологій та комунікаційної платформи для власників житла та житлових асоціацій, битва екскаваторів, виставка велосипедів та велотур.

 А у зоні «Міське кафе» відбувся відкритий діалог представників ЄС, посадовців міністерств та мера Чернівців із студентами, молоддю, мешканцями міст, міськими головами щодо раціонального використання електроенергії та екологічно чистої поведінки заради теперішніх та майбутніх поколінь..
 
Людмила Демчук,. Львів– Чернівці, 3-4 червня 2018 року.

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 Довідкова інформація:

Загалом, майже 200 українських міст вже приєдналися до європейської ініціативи.

Угода мерів – європейська ініціатива, в рамках якої місцеві, регіональні й національні органи влади добровільно зобов’язуються співпрацювати задля досягнення кліматичних та енергетичних цілей ЄС. Сьогодні Угода мерів стала наймасштабнішою у світі ініціативою у сфері клімату та енергії, об’єднавши майже 7755 міст-підписантів із населенням понад 250 мільйонів людей.

«Угода мерів – Схід» (CoM – East) – проект, що фінансується ЄС та підтримує діяльність Угоди мерів у країнах Східного партнерства. Підписанти Угоди мерів щодо клімату та енергії добровільно прагнуть скоротити викиди CO2 до 2030 року щонайменше на 30%. Проект підтримує органи місцевої влади у виконанні своїх зобов’язань за допомогою комплексу заходів, включаючи службу підтримки та розвиток потенціалу, які сприяють розробці та впровадженню Планів дій щодо сталого енергетичного розвитку та клімату  (SECAP). Міста отримують  доступ до ресурсів, технічних знань та консультацій. Майже 200 муніципалітетів України вже приєдналися до Угоди мерів.

«Угода мерів – Демонстраційні проекти» (CoM – DeP) – програма, створена на рівні Європейської комісії. Мета програмы – надання належної підтримки впровадженню проектів у сфері енергоефективності відібраними містами згідно з їхніми планами дій. З 2015 року програма підтримує в Україні 11 демонстраційних проектів та ще 6 з 2018 року з модернізації тепло- та водопостачання, громадського транспорту, комунальних закладів та інші заходи.

Фонд енергоефективності створений для підвищення рівня енергоефективності у житловому секторі і фінансується українським урядом, ЄС та урядом Німеччини. Передбачається, що Фонд почне працювати вже восени 2018 року з річним бюджетом у понад 1,5 млрд грн, які виділить уряд. ЄС підтримає Фонд, надавши кошти на загальну суму більше 100 млн євро.

Теги та ключові фрази

Більше новин за тегами
  • Чернівціведіть кілька літер


Поділіться цією інформацією в соцмережах, дякуємо за популяризацію порталу:
Також Ви можете:

Додати до закладок Підписатись Версія для друку






При використанні матеріалів посилання на www.budexpert.ua (для інтернет ресурсів з гіперпосиланням) обов'язкове.