Закрити

  Авторизація

Логін
Пароль
Запам'ятати на 2 тижні?

Забули пароль?
Якщо ви незареєстровані, пройдіть реєстрацію



Партнери

 




 
Програма БудЕксперт
Програма БудЕксперт
БудЕксперт від 23.11.2013
Кредит на придбання нерухомості на вторинному ринку, металопластикові вікна та вхідні броньовані двері
БудЕксперт від 09.11.2013
Купівля житла у Львові, кредит на енергозбереження, тепла плівкова підлога
БудЕксперт від 26.10.2013
Програма іпотечного кредитування житла, сонячні колектори
БудЕксперт від 12.10.2013
Кредит під заставу майна, утеплення житла екологічно чистою фітоплитою з очерету
БудЕксперт від 28.09.2013
Обмеження готівкових розрахунків, теплоізоляція даху мінеральною ватою
БудЕксперт від 21.09.2013
Тепле житло на ринку нерухомості, конденсаційний газовий та твердопаливний котли
Дах - Покрівельні матеріали
Укладання металочерепиці, утеплення
Дах - дерев'яна конструкція
Обробка деревини, покрівельний пиріг
Цегла як будівельний матеріал
Виробництво, технічні характеристики
Ринок камінів
Паливо для камінів, обслуговування, дизайн
Металопластикові вікна
Виробництво, вибір, експлуатація
Бруківка
Виробництво, укладання, дизайн
Сонячні колектори
Принцип дії, монтаж, обслуговування
Як встановити басейн власноруч і лише за годину?
Встановлення та догляд
Двері – візитна картка помешкання
Встановлення та догляд
Утеплення будинку пінопластом
Експлуатація та догляд
Утеплення будівель
Утеплювальні матеріали, технології, види утеплювачів
Каналізація приватного будинку
Опис, вимоги, монтаж
Автоматичні гаражні ворота
Типи, конструкція, автоматика воріт
Електроінструменти
Дрилі, лобзики, болгарки, перфоратори, шуруповерти
Кахельна плитка
Перевірка якості, укладка, догляд
Розумний будинок
Проектування системи, управління, безпека
Фільтри для води
Види фільтрації, різновиди, виробники та ціна
Водовідведення та зберігання води
Труби, баки для води
Мансардні вікна
Конструкція, аксесуари, користування
Натяжні стелі
Види, монтаж, оздоблення, вартість та догляд
Вибір душової кабіни
Тип кабін, встановлення, догляд
Вибір каміна
Топки, облицювання, аксесуари, обслуговування
Опитування
Опитування

Чи корисний для Вас портал БудЕксперт?

2460
01.02.2019р.
У Норвегії є будівлі, які виробляють більше енергії, ніж використовують.

Європейський Союзмає на меті зробити усі нові будівлі енергозберігаючими до 2020 року.Тиак, Консорціум в Осло, до якого входять архітектори, інженери, екологи і дизайнери, створює енергоефективні будівлі в країні, де найхолодніші та найтемніші зими на Землі. «Якщо ви можете зробити це в Норвегії, ви можете зробити це де завгодно», – каже Пітер Бернхард, консультант Asplan Viak, одного з членів альянсу Powerhouse.

Бернхард каже, що Powerhouse почався в 2010 році з питання: чи можливо не тільки усунути вуглецевий слід будівель, але і використовувати їх якрішення клімат-кризи? Це була висока мета. За даними Європейської комісії на будівлі припадає 40% енергоспоживання і 36% викидів вуглекислого газу в ЄС.

Але після виконання кількох енергетично позитивних проектів – будівництва нової школи Монтессорі, переобладнання чотирьох невеликих офісних будівель, будівництва декількох будинків і відкриття двох нових офісних будівель – компанія Powerhouse знайшла відповідь на питання 2010 року рішучим «Так».

У 2019р. найбільший проект колективу на сьогодні відкриється для громадськості: електростанція Brattørkaia, розташована в центральному норвезькому місті Тронхейм. Brattørkaia – це восьмиповерховий офісний будинок, який буде виробляти 485 000 кіловат/годин на рік. Для довідки, середній норвезький будинок споживає близько 20 000 кВт/год. електроенергії в рік. (В США середньорічна кількість домогосподарств становить 10 399 кВт/год.). Фактично, Brattørkaia стане міні-електростанцією, яка може постачати електроенергію в державну мережу Норвегії.

Його надлишкова енергія також компенсує енергію, що використовується для виробництва будівельних матеріалів. Це, підкреслює архітектор Snøhetta Джетт Хопп.Хопп зазначає, що облік цієї енергії робить процес розробки більш складними. Процес проектування спочатку наповнюється інженерними знаннями. Члени Альянсу працюють разом, щоб переконатися, що кожен вибір дизайну має подвійну мету. «Ніщо не випадково, – каже Хопп. «Ми намагаємося наділити речі безліччю функцій, і це безпосередньо призводить до меншої кількості втіленої енергії, оскільки нам не потрібно подвоювати системи. Це розумне мислення, але вам потрібно знати всі різні рівні інфраструктури, щоб знайти синергію».

Ця пунктуальність очевидна в Powerhouse Kjørbo. Проект реконструкції, що складається з чотирьох коротких офісних будівель в бізнес-парку за межами Осло, було завершено першим. Під час вересневого тижня інновацій в Осло Бернхард з Asplan Viak, чиї офіси розташовані в Кьорбо, детально розповів про один із будинків.

Датчики руху вмикають і вимикають світло, коли люди пересуваються по будівлі. Внутрішні гвинтові сходи слугують вентиляційною шахтою. Сонячні панелі на даху збирають енергію у сонячні дні, енергетичні колодязі зберігають її, а геотермальна енергія компенсує в холодніші та сіріші дні.

Бетонний каркас будівлі був перероблений, а старі зовнішні скляні вікна використовувалися для створення внутрішніх перегородок, які допомагають максимально використовувати денне світло. Додаткові ізоляційні панелі були зроблені зі старих пластикових пляшок. Замість того, щоб використовувати енергоємний метал, японська техніка спалювання деревини під назвою shou sugi ban була використана для зачорнення нового фасаду Kjørbo.

За словами Бернхарда, до реконструкції будівля споживала в середньому 250 кВт/год на квадратний метр. «Це скоротилося на 85%», – додав він. Надлишкова енергія Кьyoрбо використовується для обігрівання іншої будівлі і для живлення ближньої водородной автомобільної станції.

За словами Бернхарда, надія – у тому, щоб створити енергетично позитивні райони.

Енергозберігаюче будівництво розбудило цікавість в інших країнах, зокрема у Німеччині, але воно все ще не мало свого проривного моменту. Хопп інформує, що до теперішнього часу всі запити Powerhouse надходили з Норвегії.

Снохетта і інші учасники Powerhouse працюють над першим в світі енергетично позитивним готелем за Полярним колом. На макеті готелю Svart будівля у формі кільця, що виступає над крижаною водою, всього в декількох кроках від льодовика Свартісен.

У Тронхеймі дизайн ще не завершеної Brattørkaia показує вражаючу будівлю: дах нахилений для максимального збору сонячної енергії. Циліндричний атріум, що проходить через центр будівлі, пропускає природне світло з двох сторін. Злегка зігнутий фасад у поєднанні з подвійним склом вловлює північні вітри і повторно використовує їх для вентиляції, а також зменшує ефект аеродинамічної труби на землі. «Ми справді дозволяємо екологічним аспектам управляти дизайном», – каже Хопп.

Прихильність соціальної та екологічної стійкості не є унікальною для Powerhouse. Норвегія цілком і повністю спрямована на скорочення викидів вуглекислого газу по всій країні, з кінцевою метою – повністю позбутися вуглецевих транспортних викидів. За ці зусилля Осло було обрано європейською зеленою столицею 2019 року. Хопп каже, що архітектура є одним з найбільш важливих культурних проявів нашого часу.

CityLab для www.theatlantic.com

 

 




Поділіться цією інформацією в соцмережах, дякуємо за популяризацію порталу:
Також Ви можете:

Додати до закладок Підписатись Версія для друку






При використанні матеріалів посилання на www.budexpert.ua (для інтернет ресурсів з гіперпосиланням) обов'язкове.