Закрити

  Авторизація

Логін
Пароль
Запам'ятати на 2 тижні?

Забули пароль?
Якщо ви незареєстровані, пройдіть реєстрацію



Партнери

 




 
Програма БудЕксперт
Програма БудЕксперт
БудЕксперт від 23.11.2013
Кредит на придбання нерухомості на вторинному ринку, металопластикові вікна та вхідні броньовані двері
БудЕксперт від 09.11.2013
Купівля житла у Львові, кредит на енергозбереження, тепла плівкова підлога
БудЕксперт від 26.10.2013
Програма іпотечного кредитування житла, сонячні колектори
БудЕксперт від 12.10.2013
Кредит під заставу майна, утеплення житла екологічно чистою фітоплитою з очерету
БудЕксперт від 28.09.2013
Обмеження готівкових розрахунків, теплоізоляція даху мінеральною ватою
БудЕксперт від 21.09.2013
Тепле житло на ринку нерухомості, конденсаційний газовий та твердопаливний котли
Дах - Покрівельні матеріали
Укладання металочерепиці, утеплення
Дах - дерев'яна конструкція
Обробка деревини, покрівельний пиріг
Цегла як будівельний матеріал
Виробництво, технічні характеристики
Ринок камінів
Паливо для камінів, обслуговування, дизайн
Металопластикові вікна
Виробництво, вибір, експлуатація
Бруківка
Виробництво, укладання, дизайн
Сонячні колектори
Принцип дії, монтаж, обслуговування
Як встановити басейн власноруч і лише за годину?
Встановлення та догляд
Двері – візитна картка помешкання
Встановлення та догляд
Утеплення будинку пінопластом
Експлуатація та догляд
Утеплення будівель
Утеплювальні матеріали, технології, види утеплювачів
Каналізація приватного будинку
Опис, вимоги, монтаж
Автоматичні гаражні ворота
Типи, конструкція, автоматика воріт
Електроінструменти
Дрилі, лобзики, болгарки, перфоратори, шуруповерти
Кахельна плитка
Перевірка якості, укладка, догляд
Розумний будинок
Проектування системи, управління, безпека
Фільтри для води
Види фільтрації, різновиди, виробники та ціна
Водовідведення та зберігання води
Труби, баки для води
Мансардні вікна
Конструкція, аксесуари, користування
Натяжні стелі
Види, монтаж, оздоблення, вартість та догляд
Вибір душової кабіни
Тип кабін, встановлення, догляд
Вибір каміна
Топки, облицювання, аксесуари, обслуговування
Опитування
Опитування

Чи корисний для Вас портал БудЕксперт?

340
18.11.2020р.
Промзони перетворити в житлові квартали: наскільки це реально і навіщо?


Новим житловим кварталом у містах вже нікого не здивуєш. Проте не здивуєш і занедбаними територіями колишніх промислових об’єктів, де стоїть давній паркан, а за ним вже встиг підрости ліс. Втім, таким територіям можна дати нове життя. 

Майже всі бачили листівки з краєвидами старого Києва або мапи столиці 20-х, 50-х, 70-х років минулого століття. Завжди дивує, наскільки місто розрослося з того часу. Там, де зараз далеко не остання станція метро, – колись не було жодного будинку.

У житловому масиві, який добудували перед розпадом Радянського Союзу, тільки за останні 5 років з’явилися нові сучасні мікрорайони й будується метро. Попри наші ностальгічні бажання, Київ не перестане бути економічним магнітом для амбітних українців. Тому кількість населення столиці системно збільшуватиметься.

Як вирішити проблему промзон

Проте можливостей зростати вшир стає все менше. Київ уже впирається в міста-сателіти або в ліси, знищення яких є злочином. Допомогти розв’язанню цієї проблеми може ревіталізація промзон.

Столиця усипана занедбаними промисловими територіями ще минулого століття. Частина з них колись була побудована на окрайку або взагалі за межами міста. Київ давно їх поглинув, наростивши навколо мікрорайони. А ще частина побудована взагалі в центральних районах столиці.

Колись потужний подільський промисловий кластер зараз може похвалитися хіба що заводом «Фармак» і ще певними об’єктами. Хоча деякі девелопери вже звернули увагу і на цю місцевість. 

Отже, невелика частина промзон зберегла історично цінну забудову. Здебільшого йдеться про великі території, закатані асфальтом та усипані бетонними будівлями-коробками. Колишні фабрики/заводи втратили функціональність. А охочих оживити виробництво в логістично незручних місцях серед підприємців не так і багато.

Тому ми й бачимо ці сірі плями на мапі столиці, які не виконують майже жодної функції. Тоді як у Києві – постійні змагання за території під забудову. На жаль, змагання часто незаконні.

Ревіталізація київських промзон – найбільш адекватна тактика розв’язання питання постійного збільшення населення міста, яке потребує все більше житла. Мабуть, не варто наводити популярні європейські приклади, коли старі портові склади та промзони перетворювали на модернові житлові райони. Можна почути у відповідь: «Європа – інший світ, куди нам до них». Але цей позитивний «інший світ» поступово реалізують уже і в столиці.

Про досвід ревіталізації в Києві

Один проєкт має на меті перетворити величезну територію колишнього мотозаводу на житловий квартал для нового креативного класу. Якщо ви прогуляєтеся там, то вже побачите, як потроху оживає ця територія.

Ще один – будується на території виставкового центру. На одній шальці терезів – сотні квартир із сучасною екосистемою для жителів столиці. На іншій – величезна заасфальтована територія для подій, які проводять у найкращому випадку 10 разів на рік (і врахуйте, що в столиці є ще декілька виставкових зон). Навіть немає сенсу порівнювати, який об’єкт важливіший для міста саме на цій території.

Або житловий квартал, який будується на території однієї з київських промзон на вулиці Дегтярівській. Ми ревіталізуємо цю територію, яка розташована недалеко від трьох станцій метро, парку Пушкіна та зоопарку. А тепер уявіть, територія, яка вже скоро приноситиме користь тисячам киян, багато років просто стояла бетонною плямою поруч з історичними місцями Києва.

Хоча ми ще на етапі проєктування чітко розуміли, що при реалізації запланованого ця територія стане обличчям Шулявки. Також уже бачимо, як, крім нас, цю бетонну пляму намагаються наповнити сенсами ще й інші девелопери. До речі, ця промзона – близький сусід згаданого мною вище іншого проєкту. Тобто вже скоро столиця зможе похвалитися оновленим за світовими стандартами районом.

А що з «незаконним будівництвом» 

Є іншій, не менш важливий, бік питання ревіталізації промзон. Словосполучення «незаконна забудова» впевнено може позмагатися з «метро на Троєщину» як негативна фраза – символ столиці. Недобросовісні забудовники, порушуючи закон, вставляють будинки на будь-який вільний клаптик землі та паралельно негативно налаштовують киян проти всіх девелоперів.

У людей формується хибне враження, що в Києві все будується незаконно. Та й взагалі потрібно заборонити будувати в столиці. Але згадана вище проблема збільшення населення нікуди не зникає.

Великі занедбані промислові зони не виконують потрібних функцій та вже займають території. Їхня реновація дозволяє не просто точково будувати ЖК, крадучи у киян простір, а оновлювати цілі райони без шкоди для місцевих мешканців.

Навпаки, вони отримають нову якість оточення та інфраструктури. Погодьтеся, значно приємніше мати в сусідстві не обгороджену парканом темну територію зі складами, а нові гарно освітлені будинки, наприклад, із затишною кав’ярнею.

Ревіталізація – це повернення життя вимерлим територіям столиці. Величезні бетонні плями з минулого краще наповнити новим сенсом.

Раміль Мехтієв, виконавчий директор українського девелоперського холдингу «ENSO

 


Теги та ключові фрази

Більше новин за тегами
  • промзони
  • квартали
  • промислові об'єкти


Поділіться цією інформацією в соцмережах, дякуємо за популяризацію порталу:
Також Ви можете:

Додати до закладок Підписатись Версія для друку






При використанні матеріалів посилання на www.budexpert.ua (для інтернет ресурсів з гіперпосиланням) обов'язкове.