Закрити

  Авторизація

Логін
Пароль
Запам'ятати на 2 тижні?

Забули пароль?
Якщо ви незареєстровані, пройдіть реєстрацію



Партнери

 




 
Програма БудЕксперт
Програма БудЕксперт
БудЕксперт від 23.11.2013
Кредит на придбання нерухомості на вторинному ринку, металопластикові вікна та вхідні броньовані двері
БудЕксперт від 09.11.2013
Купівля житла у Львові, кредит на енергозбереження, тепла плівкова підлога
БудЕксперт від 26.10.2013
Програма іпотечного кредитування житла, сонячні колектори
БудЕксперт від 12.10.2013
Кредит під заставу майна, утеплення житла екологічно чистою фітоплитою з очерету
БудЕксперт від 28.09.2013
Обмеження готівкових розрахунків, теплоізоляція даху мінеральною ватою
БудЕксперт від 21.09.2013
Тепле житло на ринку нерухомості, конденсаційний газовий та твердопаливний котли
Дах - Покрівельні матеріали
Укладання металочерепиці, утеплення
Дах - дерев'яна конструкція
Обробка деревини, покрівельний пиріг
Цегла як будівельний матеріал
Виробництво, технічні характеристики
Ринок камінів
Паливо для камінів, обслуговування, дизайн
Металопластикові вікна
Виробництво, вибір, експлуатація
Бруківка
Виробництво, укладання, дизайн
Сонячні колектори
Принцип дії, монтаж, обслуговування
Як встановити басейн власноруч і лише за годину?
Встановлення та догляд
Двері – візитна картка помешкання
Встановлення та догляд
Утеплення будинку пінопластом
Експлуатація та догляд
Утеплення будівель
Утеплювальні матеріали, технології, види утеплювачів
Каналізація приватного будинку
Опис, вимоги, монтаж
Автоматичні гаражні ворота
Типи, конструкція, автоматика воріт
Електроінструменти
Дрилі, лобзики, болгарки, перфоратори, шуруповерти
Кахельна плитка
Перевірка якості, укладка, догляд
Розумний будинок
Проектування системи, управління, безпека
Фільтри для води
Види фільтрації, різновиди, виробники та ціна
Водовідведення та зберігання води
Труби, баки для води
Мансардні вікна
Конструкція, аксесуари, користування
Натяжні стелі
Види, монтаж, оздоблення, вартість та догляд
Вибір душової кабіни
Тип кабін, встановлення, догляд
Вибір каміна
Топки, облицювання, аксесуари, обслуговування
Опитування
Опитування

Чи корисний для Вас портал БудЕксперт?

156
05.05.2022р.
У Львові відкрили модульне містечко

В одному з центральних районів Львова, на вулиці Уласа Самчука на території Стрийського парку, 20 квітня офіційно відкрили модульне містечко для переселенців, де оселилися понад дві сотні людей, які втратили дім через війну.

Модульне житло дуже компактне – один будинок має лише 6 на 2,5 метри площі. Він розрахований на 4 осіб: тут є два двоповерхові ліжка, обігрівач, шафа, полички для дрібниць. Туалет і душ – на вулиці.

«Дві шафи, полиці, щоб вішати, для речей, двоярусні ліжка, столик, де можуть і повчитися, і поїсти - для життя тут вистачає».

Модульне містечко розташоване за парканом, який відокремлює його від світу. Дверей до нього немає – вхід вільний, але чужинці на територію не заходять. Психологічне відчуження не мотивує перетнути умовну межу особистого простору. 

Будинки схожі на вантажні контейнери з дверима та вікнами. Усі 88 комірок тимчасового житла умовно поділені на 3 секції та марковані літерами латинського алфавіту – А, В, С.

У дворику А стоять металеві різнокольорові стільці, у дворику В мешканці пишаються "клумбами" з піддонів, а у райончику С є маленька квадратна лавка зі столом. 

Вона розрахована не більше як на одну сім'ю, але й замість неї тут лише тарілка з сухарями для пташок. Проте набагато яскравіша риса третього району – неймовірно гучна витяжка дорогого ресторану Kilinsky, який стоїть "спиною" до модульного житла. 

Містечко розраховано на 350 людей, але мешканців тут відверто більше, бо багатодітним сім'ям часто дають лише одну комірку незалежно від кількості дітей. 

Між будинками не бігають та не сміються діти. Немає відчуття згуртованості, двору чи того, що навколо вирує життя – воно застигло і закрилося у кількох квадратних метрах. Немає й політики відкритих дверей чи добросусідства – люди спілкуються уривками фраз.

Через війну понад 10 млн українців покинули свої домівки, 6 млн внутрішньо переміщені. Саме про них вирішила попіклуватися влада Польщі, безкоштовно надавши Україні модульні містечка. «Тут здебільшого жінки і діти, бо більшість чоловіків на фронті. І ми маємо підтримати сім’ї воїнів, які борються за незалежність України, але так само за безпеку і спокій усієї Європи. Я звертаюся до світової спільноти -  викиньте калькулятори, подивіться,  який вигляд має життя зараз тут, у серці Європи. Бо в Україні зараз б’ється серце Європи. Ми добре знаємо, як бути в неволі в Росії, не хочемо цього і  робимо все, щоб допомогти Україні», - зазначив Матеуш  Моравецький.

В іншому модульному містечку перших мешканців заселять приблизно за тиждень. Площа будиночка 6 на 2,5 метра. Для трьох осіб цілком комфортно. «Це такий літній варіант, тому що ми розуміємо, що потрібно, наприклад, з кімнати в душ через вулицю. На європейському ринку метр квадратни такого будиночка коштує від 600 до 800 євро за метр квадратний. Це справді високоякісний продукт», - каже головний архітектор Львова Антон Коломійцев .

Ярослав із сином Андрієм тут за волонтерів, живуть поруч, тож вирішили долучитися до доброї справи. «Дізнались про таку ініціативу, що люди проходять, допомагають, ну і ми вже так кілька днів після обіду…2-3 годинки допомагаємо, скручуємо. Кожен допомагає як може», - кажуть чоловіки.  

За потреби у таких будиночках люди зможуть жити до кінця літа, але тут певні, що війна скінчиться скоріше, і контейнерне житло,  як тимчасове, можна буде передати у міста, які найбільше постраждали від рашистів.

«З них можна збирати, наприклад, триповерхові житлові будинки в майбутньому, їх можна перевести умовно відбудовувати Маріуполь. Їх також можна сформувати у якийсь польовий госпіталь - це такий як конструктор з якого можна все швидко монтувати», - додає  Коломійцев.

Такі ж модульні будиночки поляки планують встановити на Київщині, Сумщині і Чернігівщині. Вже наступного місяця у тимчасове мобільне житло зможуть поселити 5 тисяч людей.

 

https://tsn.ua/ato/dlya-zhittya-tut-vistachaye-bizhenci-u-lvovi-pokazali-umovi-v-pershomu-modulnomu-mistechku-2041600.html

 

 

Теги та ключові фрази

Більше новин за тегами
  • модульне містечко


Поділіться цією інформацією в соцмережах, дякуємо за популяризацію порталу:
Також Ви можете:

Додати до закладок Підписатись Версія для друку






При використанні матеріалів посилання на www.budexpert.ua (для інтернет ресурсів з гіперпосиланням) обов'язкове.