Закрити

  Авторизація

Логін
Пароль
Запам'ятати на 2 тижні?

Забули пароль?
Якщо ви незареєстровані, пройдіть реєстрацію



Партнери

 




 
Програма БудЕксперт
Програма БудЕксперт
БудЕксперт від 23.11.2013
Кредит на придбання нерухомості на вторинному ринку, металопластикові вікна та вхідні броньовані двері
БудЕксперт від 09.11.2013
Купівля житла у Львові, кредит на енергозбереження, тепла плівкова підлога
БудЕксперт від 26.10.2013
Програма іпотечного кредитування житла, сонячні колектори
БудЕксперт від 12.10.2013
Кредит під заставу майна, утеплення житла екологічно чистою фітоплитою з очерету
БудЕксперт від 28.09.2013
Обмеження готівкових розрахунків, теплоізоляція даху мінеральною ватою
БудЕксперт від 21.09.2013
Тепле житло на ринку нерухомості, конденсаційний газовий та твердопаливний котли
Дах - Покрівельні матеріали
Укладання металочерепиці, утеплення
Дах - дерев'яна конструкція
Обробка деревини, покрівельний пиріг
Цегла як будівельний матеріал
Виробництво, технічні характеристики
Ринок камінів
Паливо для камінів, обслуговування, дизайн
Металопластикові вікна
Виробництво, вибір, експлуатація
Бруківка
Виробництво, укладання, дизайн
Сонячні колектори
Принцип дії, монтаж, обслуговування
Як встановити басейн власноруч і лише за годину?
Встановлення та догляд
Двері – візитна картка помешкання
Встановлення та догляд
Утеплення будинку пінопластом
Експлуатація та догляд
Утеплення будівель
Утеплювальні матеріали, технології, види утеплювачів
Каналізація приватного будинку
Опис, вимоги, монтаж
Автоматичні гаражні ворота
Типи, конструкція, автоматика воріт
Електроінструменти
Дрилі, лобзики, болгарки, перфоратори, шуруповерти
Кахельна плитка
Перевірка якості, укладка, догляд
Розумний будинок
Проектування системи, управління, безпека
Фільтри для води
Види фільтрації, різновиди, виробники та ціна
Водовідведення та зберігання води
Труби, баки для води
Мансардні вікна
Конструкція, аксесуари, користування
Натяжні стелі
Види, монтаж, оздоблення, вартість та догляд
Вибір душової кабіни
Тип кабін, встановлення, догляд
Вибір каміна
Топки, облицювання, аксесуари, обслуговування
Опитування
Опитування

Чи корисний для Вас портал БудЕксперт?

140
23.08.2022р.
Такого поселення більше ніде в Україні немає

За останні три місяці вулицю Над Джерелом на східній околиці Львова не впізнати. На місці колишнього піщаного кар’єру та звалища будівельного сміття «виросло» містечко для вагітних переселенок із парком, дитмайданчиком та озером. Два тижні тому сюди заселились перші сім’ї. Аналогів цьому містечку в Україні немає.

 «Тут була гора сміття»

Львівська мерія обирала місце під зведення котеджних будинків для вагітних переселенок серед кількох ділянок як у Львові, так і за межами міста. Зрештою будувати вирішили в районі вул. Тракт Глинянський, де на початку вул. Над Джерелом пустувала закинута територія площею близько 2 га.

Раніше тут був піщаний кар’єр, а згодом, коли район почав активно розбудовуватись, це місце перетворилось на звалище будівельних відходів, обросле хащами. Сама вуличка Над Джерелом нагадувала радше заасфальтовану польову стежку, на узбіччях якої жителі садили городину.
Тепер же це місце змінилось до непізнаваності. До будинків, де живуть вагітні переселенки, веде свіжопостелений асфальт та замощені плиткою пішохідні доріжки.

«Колись тут був піщаний кар’єр, а потім виросла гора будівельного сміття і калюжа, в якій плавали качки. А тепер тут так гарно зробили», – розповідає пан Михайло, який понад 40 років мешкає в цьому районі.

По дорозі з роботи він вперше прийшов подивитися на будинки і простір навколо, каже, що місце вже облюбували й інші мешканці району – водять сюди гратися своїх дітей, вигулюють собак, їздять на велосипедах.

«Раніше діти на схилах кар’єру зробили собі такий трамплін, щоб кататися на велосипедах, а тепер для цього є спеціальні доріжки», – із захватом говорить пан Михайло.


Будинки «виросли» за три місяці

Будівництво містечка для переселенок із дітьми анонсували у квітні. Тоді міський голова Андрій Садовий повідомляв, що будинки будуть дерев’яні й значно комфортніші за контейнерні.

Містечко складається з кількох зон. Ближче до дороги розташовані два дзеркальні двоповерхові будинки, які запроектував львівський архітектор Тарас Сулик.

«Цей проект не тільки для ВПО, а й для цілого району, оскільки ліс і хащі навколо стають парком. Це буде локація, де можна буде прогулятися і з дітьми», – пояснює Тарас Сулик у Chaplinsky Vlog.


Самі будинки як конструктор уже на місці складала одеська компанія «Чорноморськ Строй Груп», що через війну релокувалася на Львівщину. Компанія виготовляє заготовки для каркасних будівель. Один такий будинок може прослужити щонайменше 50 років й розрахований і на теплу, і на холодну пору року. Загалом у обох будинках одночасно можуть жити до ста людей.

Навколо будинків – дуже лаконічний ландшафт – засіяна трава, висаджені дерева, розставлені дерев’яні меблі та прибране озеро. Вся територія абсолютно відкрита не тільки для мешканців містечка, а й для всіх охочих. На дитмайданчику вже бавляться діти, які живуть на районі.

Всередині будинку поки що тихо, чутно лише гуркіт будівельників, які завершують монтаж меблів, пахне свіжою деревиною та фарбами. Завдяки великій кількості вікон всередині дуже світло, а інтер’єр нагадує дорогий заміський котедж десь у Карпатах.


Домашнього затишку тут поки що бракує, адже у перший будинок заселились лише три родини, ще три очікують наступного тижня. Інший будинок наразі порожній, там доставляють меблі та прибирають.

«У одному будинку є 13 житлових кімнат на чотири та шість місць. Ліжка в кімнатах – дворівневі. Спільними для мешканців є велика кухня-їдальня з посудом та продуктами на перший час, санвузол, душові кімнати та пральні. На другому поверсі є велика ігрова кімната», – розповідає адмінстраторка Лілія.

Тут житимуть виключно вагітні жінки та їхні діти або родичі. Чоловіків сюди не селитимуть, але вони зможуть навідувати своїх дружин у будь-який час. Вагітних поселяють від семи місяців. Щонайменше вони можуть жити в будинку до того, як дитині виповниться пів року, але адміністрація розглядатиме кожен випадок індивідуально.

Спеціаліст управління соціального захисту Львівської міськради Володимир Головатий каже, що аналогів такому поселенню в Україні немає.

«Тут живуть або самотні матусі, або матусі, чиї чоловіки зараз воюють. Це не так, як у модульних містечках. До речі, багато матусь із модульних містечок, яким ми запропонували переїхати сюди, відмовились. Кажуть, у них там уже свій побут, сусіди. Тому сюди не заселятимуться абсолютно всі вагітні», – пояснює він.


https://zaxid.net/statti_tag50974/

Теги та ключові фрази

Більше новин за тегами
  • піщаний кар’єр
  • дитмайданчик
  • містечко


Поділіться цією інформацією в соцмережах, дякуємо за популяризацію порталу:
Також Ви можете:

Додати до закладок Підписатись Версія для друку






При використанні матеріалів посилання на www.budexpert.ua (для інтернет ресурсів з гіперпосиланням) обов'язкове.